Så kommer elen förändra våra liv i framtiden

Fem områden där elen kommer att förändra våra vanor – och ett där vi faktiskt inte borde använda el.

Samhället förändras i snabb takt. Vi är ständigt uppkopplade, digitaliseringen är redan här och snart åker vi runt i självkörande bilar. Och en sak kan vi vara säkra på: Allt fler saker kommer att drivas med el.

– Det är bara tanken som sätter stopp för vad vi kan elektrifiera, säger Per-Oscar Hedman, presschef på Fortum.

Vi lever redan i en elektrifierad tidsålder, och elanvändningen kommer bara att öka. Här är fem områden där elen kommer att förändra våra vanor – och ett där vi faktiskt inte borde använda el.

1. Transportsektorn

Elbilarna är redan här och omställningen kommer snabbt. Ellastbilar och elbussar är på gång och det finns även försök med elflyg och elfartyg. Om du har mer än du behöver i elbilens batteri kommer man att kunna skicka tillbaka elen ut på nätet och sälja den. På så sätt kan elbilsägare också bli småskaliga elleverantörer. Omställningen sker på många ställen, i Indien har Fortum ett samarbete med elfordonstillverkaren Clean Motion, de som gör Bzzt-poddarna som åker runt i Stockholm, om batteribytesstationer för att driva på en storskalig användning av eldrivna trehjulingar.

2. Artificiell intelligens

Tänk dig en stor parkering om tio år, när alla har elbil. Då kan artificiell intelligens känna av exakt hur mycket el du behöver ladda din bil med för att komma hem, och därmed effektivisera elanvändningen och fördela elen bättre mellan alla bilar. Det finns stora möjligheter att använda AI för smartare elektrifiering och elanvändning.

3. Molnet

Digitaliseringen och internet slukar enorma mängder energi, så hit kommer mycket av framtidens el att gå. Vi är ständigt uppkopplade och sparar musik, bilder och liknande i det så kallade molnet. Och om kryptovalutor slår igenom på allvar kommer mycket el att gå åt till den tillverkningen.

4. Smartare samarbeten

Fortum har köpt det tyska företaget PlugSurfing, Europas ledande oberoende tjänst för att ladda elfordon och vars smarta app – där man hittar laddningsstationer och betalar för laddning – förenklar livet för många elbilsägare. PlugSurfing är som ett slags Spotify för laddning, målet är att hitta samtliga laddplatser, oavsett ägare och standard, på ett och samma ställe.

5. Smartare hem

När allt mer av elproduktionen blir väderberoende ökar behovet av att kunna flytta lite på elanvändningen. Det kan ske på olika sätt. Ska du exempelvis tvätta kan du antingen slå igång den och ange när maskinen senast ska vara klar – sedan anpassar tvättmaskinen sig efter tillgänglig effekt. Eller så kan en app be dig att vänta en stund med att sätta igång tvättmaskinen tills balansen mellan tillgänglig el och efterfrågan återställts. Det kommer många nya funktioner som gör att man bättre kan kontrollera sin elanvändning. Dessutom blir våra hushållsapparater allt mer energieffektiva.

Men … det finns områden där el används i onödan:

– El är den finaste och mest förädlade formen av energi, så bor du där det finns fjärrvärme är det energismartare att använda det. Finns det inte hos dig, använd då hellre berg- eller luftvärme istället för direktverkande el.

Men en sak är säker, i framtiden kommer det att krävas ännu mer el – och det är vår uppgift att producera den så miljövänligt och smart som möjligt, avslutar Per-Oscar Hedman på Fortum.

Läs mer om Fortum här.