Så kan du ladda elbilen hemma med egen solel

Många vill minska sitt klimatavtryck och leva mer hållbart. Solceller på taket och elbil är två sätt att göra skillnad. E.ON kan hjälpa dig att kombinera dem.

Läs mer om solceller här 

Tänk att vakna upp i ett hus laddat med solenergi. Morgonkaffet tillagas med hjälp av solen, duschvattnet värms upp av detsamma och när du tar elbilen till jobbet har du laddat upp den med hjälp av solel. Det låter kanske futuristiskt men det är fullt möjligt att skapa sitt eget lilla ekosystem redan i dag.

– Elbilen innehåller ett batteri, och om du ansluter den till dit hus med solceller kan du ladda upp bilen med den solel som inte hushållet använder, säger Niklas Johansson, produktansvarig för solceller och lagringsbatteri på E.ON.

Många har i dag både solceller och laddlösning för elbil hemma i form av en laddbox. De två går utmärkt att kombinera. Laddboxen blir då bara ytterligare ett uttag dit solelen går.

Foto: E.ON

Ta det steg för steg

Att både installera solceller och köpa elbil känns nog som ett både stort och kostsamt steg, men Niklas Johansson understryker att man inte behöver göra allt på en gång utan kan ta det steg för steg.

– Du kan börja med att producera din egen el med hjälp av solceller och tjäna pengar på det, dels genom att du minskar din förbrukning av köpt el och dels genom att sälja tillbaka överskottet till oss på E.ON, säger Niklas Johansson och fortsätter:

– Sedan kan du gå vidare till att båda lagra och ladda elen i din elbil. Det finns ingen anledning att vänta med solceller tills du har köpt en elbil, utan det kan du skala upp efterhand. Med E.ON kan du växa och ta det i din takt.

 Se hur mycket du kan tjäna med solceller

Foto: E.ON