Solceller – enklare att ha hemma än vad många tror

Att få energi från solen till ditt hus är enklare än du kanske tror. I motsats till vad många tror finns det sol i Sverige så att det räcker – och blir över.

– Under sommaren får vi ut mer energi än vi gör av med, säger Joseph Batista som har haft solceller i drygt ett år.

Se hur mycket du kan tjäna på solceller – testa solcellskalkylen  

Familjen Batistas hus i Järna pryds av tunna solceller. De gör inte mycket väsen av sig, men gör desto mer nytta. Året runt, även en mulen dag, producerar de solel som används för familjens förbrukning. Fördelen med solceller är just att de är enkla. När de väl är på plats kräver de inget underhåll.

– Vårt första år med solceller har känts jättebra på alla sätt. Vi har inte behövt lyfta ett finger för det och solen har gjort jobbet, säger Ulrika Batista.

Familjen Batista sparar omkring 7 000 kWh per år tack vare solcellerna som E.ON installerat på taket. Foto: E.ON

Sänkt månadskostnad

Solceller har en effektgaranti på 25 år och genom att producera sin egen el minskar kostnaden för elinköp – något som kan spara åtskilliga tusenlappar varje år för en familj.

– Vi har absolut sänkt vår månadskostnad sen solpanelerna kommit upp på taket. På ett år kan det bli ungefär 7000 kilowattimmar, säger Joseph Batista.

Självförsörjande på el

Under sommaren producerade solcellerna mer el än familjen gör av med. Allt överskott säljer de tillbaka till leverantören E.ON. I en app kan familjen se hur mycket anläggningen producerar, hur mycket de gör av med, hur mycket som går till batteriet och hur mycket de säljer tillbaka till E.ON via elnätet.

– Vi var i princip självförsörjande på el i somras. Det var häftigt att kunna se och följa det i appen, säger Ulrika Batista.

Familjen Batista. Foto: E.ON

En faktor som många funderar på är hur det kommer att se ut på taket och vad grannarna ska tycka. Men dagens moderna solceller smälter in bra på hustaken.

– Utseendemässigt har vi fått mycket positiv feedback, att de ser så nätta ut och att de estetiskt inte stör på något sätt, säger Joseph.

Börja producera din egen el – bli solfarmare