Elbovarna hemma är inte alltid teknikprylar

Att förbruka så lite el som möjligt är bra för både miljön och plånboken. Men vilka är egentligen de värsta elbovarna hemma? Klaus Lindberg, vd på Alltid, reder ut frågan. 

Med stigande elpriser och klimathot är det inte konstigt att allt fler ser över sin elförbrukning. Allt fler installerar hemmalösningar som ger hushållet en överblick över sin elkonsumtion. Först och främst handlar det om att förstå sin förbrukning och hur man kan påverkad den.

– Den största elboven hemma är köket. Ugn, kyl och frys samt andra apparater förbrukar en stor mängd el, säger Klaus Lindberg, vd på Alltid.

Få kontroll över din förbrukning – testa här! 

Dra ner på användandet

Ett sätt att dra in på sin förbrukning i köket är att dra ner på användandet av till exempel ugn och diskmaskin. Att värma mat i microvågsugnen är energisnålare än en vanlig ugn. Det går också att investera i moderna energisnåla vitvaror ifall möjligheten finns. Alltid.se hjälper sina kunder att ha koll på sin elförbrukning. Ifall ett hushåll minskar sin förbrukning samlar hushållet ihop poäng som kan användas för att köpa saker eller skänka bort till välgörande ändamål.

–  Det blir ett sorts spel där hushållet får en belöning ifall förbrukningen minskas. Vi hjälper till med att påminna kring förbrukningen så att hushållet får bättre kontroll, säger Klaus Lindberg.

Läs mer om Alltids tjänster här.

Fem tips på hur du kan snåla in på din elförbrukning:

Stäng av

Identifiera produkter i hemmet som förbrukar el i vilande läge. Genom att vara noga med att hitta dessa energibovar kan du spara in på din förbrukning. Det kan handla om tv-apparater, belysning eller exempelvis otäta fönster. Enligt Energimyndigheten används 10 procent av all svensk hushållsel i stand-by-förbrukning.

Munstycken

Installera munstycken på kranar så att mindre vatten förbrukas.

Se över tekniken

Har du gammal teknik hemma? Det kan var värt att byta ut den till modernare lösningar, exempelvis äldre tv-apparater som förbrukar stora mängder el.

Använd gardiner

Dra för gardinerna hemma, framförallt vintertid. Då sparar du på värmen och kan dra ner på den förbrukning som krävs för att värma upp hemmet.

Installera solceller

Att skaffa solceller kräver planering och pengar, men i det långa loppet kan det vara en smart investering. I dag använder hushåll exempelvis den energi som solcellen skapar till uppvärmning av vatten, en riktig elbov hemma.

Klaus Lindberg, vd på Alltid.