Så väljer du rätt mäklare

Låt rätt person guida dig igenom säljandet av din bostad.

Förtroende är nyckelordet när du ska anlita någon för att sälja din bostad. Välj därför fastighetsmäklare med omsorg och försäkra dig om att du får svar på alla dina frågor. Vi ger dig frågorna du ska ställa – för en affär som du ska vara nöjd med och leva med, länge.

När du ska sälja din bostad är det mycket att tänka på. Bestäm dig för vad du vill ha hjälp med – hela eller bara en del av försäljningen. Det finns mycket att vinna på med att anlita en mäklare. Mäklaren håller i affärens varje praktiska fas; alltifrån värdering till fotografering, annonsering, budgivning och till slut kontraktsskrivning. Mäklaren tar oftast betalt genom provision men arvodet kan också bestå av en fast del och en rörlig. Eller helt fast. Detta bestämmer du i samråd med den mäklare du valt.

Du som säljare ansvarar för de uppgifter som mäklaren ska förmedla till spekulanterna. Det är viktigt att uppgifterna stämmer annars kan du bli ersättningsskyldig. Att lägga alla papper på bordet är en bra början till en smidig och lyckad försäljning.

Hitta en mäklare som passar dig

Fastighetsmäklaren är en expert och ofta skicklig på att se och tala för olika möjligheter med objektet. Du får också en person som under alla tider på dagen finns till hands för rådgivning – genom hela processen. Du betalar alltså inte bara för mäklarens tjänster, utan också för kunskap, erfarenhet, kontaktnät och trygghet genom affären.

Träffa flera olika mäklare innan du bestämmer dig. Be gärna om referenser och titta på tidigare försäljningar som mäklaren har gjort. Men lita också på magkänslan – förtroende är viktigt när du ska sälja ditt hem!

Hitta mäklare i ditt område

För att se tidigare försäljningar i ditt område, sök på slutpriser i ditt område. Du kan även hitta mäklare via Mäklarsamfundet eller Fastighetsmäklarförbundet.

Checklista när du anlitar fastighetsmäklare

  1. Kontrollera att mäklaren är registrerad. Detta gör du hos Fastighetsmäklarinspektionen där du också kan se om mäklaren har fått någon eventuell varning.
  2. Se till att mäklaren har lokalkännedom. Det är en stor fördel om mäklaren känner och kan förmedla känslan av ditt närområde och har koll på affärer, grönområden, lokaltrafik och skolor.
  3. Ta reda på hur bostaden ska marknadsföras. Kommer din bostad att annonseras på nätet och/eller i lokalpressen? Finns en professionell fotograf? Hur kommer objektsbeskrivningen att se ut? Studera mäklarens andra annonser och prospekt för att avgöra om du gillar vad du ser.
  4. Finns potentiella köpare? Kolla gärna om mäklaren redan har ett register på spekulanter som kan vara intressanta för just din bostad. Och hur ser mäklaren på ditt objekt – vilka fördelar och nackdelar kommer att spela särskild roll i försäljningen?
  5. Fråga om antal visningar. Ta reda på hur många gånger din bostad ska visas och vad du själv måste göra. Fråga också hur många andra objekt mäklaren är ansvarig för under samma tid.
  6. Vad tar mäklaren för ersättning? Hur ser betalningen ut? Provision eller fast pris? När tas detta ut? Be om svart på vitt för vad som gäller under ensamrättstiden – perioden då mäklaren har ensam rätt till försäljningen. Skulle du till exempel själv hitta en köpare under denna tid har mäklaren normalt ändå rätt till provision – liksom om någon köpare från mäklarens lista hör av sig i efterhand.
  7. Rutiner för budgivningen. Fråga hur budgivningen kommer att gå till. Be om att få en budgivningslista med namn och lagda bud från samtliga spekulanter när uppdraget är slutfört.
  8. Vad händer om din bostad inte blir såld? När kan du eventuellt anlita en annan mäklare? Hur ser villkoren för en eventuell uppsägning av avtalet ut?
  9. Skriv ett uppdragsavtal. Se till att villkoren för uppdraget finns skriftligt, att du förstår allt som står i avtalet och känner till vem som är ansvarig mäklare.
  10. Var ärlig och tydlig med dina krav. Redovisa alla fakta du har om din bostad för att undvika onödiga konflikter. Var också noga med att framföra särskilda önskemål innan du skriver på uppdragsavtalet.

Läs även våra guider:  Så säljer du ditt hus – steg för steg och Så säljer du din bostadsrätt – steg för steg

Text: Hemnet-redaktionen
Källa: Fastighetsmäklarinspektionen