Gör ditt hem barnsäkert


Barn är ofta påhittiga och livliga – se till så de inte kan skada sig hemma. Foto: Folio

Höga trappavsatser, heta kastruller och intressanta eluttag – hemmet är fullt av faror för små barn. Varje år skadas cirka 60 000 barn i eller runt hemmet. Ta en runda hemma och försäkra dig om att ditt hem är säkert för dina barn.

 1. Dörrar. Det är tyvärr alltför vanligt att små fingrar kommer i kläm mellan dörr och dörrpost. Undvik olyckan genom att montera klämskydd på innerdörren, eller häng ett tygstycke över dörren så den inte kan stängas helt.
 2. Eluttag. Ser alltför spännande ut i barnets ögon. Sätt i petskydd i alla hemmets kontakter så hindrar du att pennor, skruvmejslar och andra spetsiga ting – som barnet tycker passar i hålen – petas in. Glöm inte att säkra även sladdosor och grenuttag.
 3. Sladdar. Onödigt långa sladdar kan viras in i sladdsnurror eller fästas mot golvlisten, så undviker du att en tung lampa rasar i huvudet på din älskling.
 4. Fönster. Sätt säkerhetsspärrar eller vädringsbeslag på fönstren. Små barn ska aldrig kunna öppna fönster själva, i synnerhet inte de fönster som ligger högre än bottenplan.
 5. Persiennsnören. Vira upp hängande persiennsnören så att de inte hänger inom räckhåll för barnet. Långa snören innebär kvävningsrisk om barnet fastnar och inte kan ta sig loss.
 6. Balkong. Använd både säkerhetsbeslag och spärr på dörren. Kontrollera att balkongräckets ribbor inte har större avstånd än 10 centimeter.
 7. Vassa kanter. Bordskanter eller trappor kan ha skarpa hörn. Montera på enkla hörnskydd, så undviker du blåmärken och andra incidenter.
 8. Mediciner. Flytta bort alla mediciner utom räckhåll. Tänk också på att inte ha handväskor eller träningsväskor med farliga piller liggandes på golvet.
 9. Lådor. Sätt spärrar på hemmets olika lådor och undvik klämolyckor. Detta förhindrar också att barnet inte använder lådorna som trappsteg för att nå farliga saker. Och inte kommer åt vassa knivar i lådorna.
 10. Spis. Skaffa ett hällskydd och sätt ett tippskydd på spisen. Ta för vana att använda de inre plattorna och att vända kastrullhandtagen inåt när du lagar mat.
 11. Ugn. Välj en ugn som har luckspärr och där utsidan inte blir varmare än 60 grader.
 12. Vattenkokare. Placeras långt in på diskbänken – liksom kaffebryggaren. Se upp med långa sladdar. Tänk också på var du placerar koppen med nyupphällt te och på vad som står och puttrar och skvätter på spisen.
 13. Dukar. En duk verkar vara ett bra stöd för en ettåring som vill häva sig upp på fötter. Tänk på vad som står på bordet.
 14. Diskmedel. Förvaras någon annanstans än under diskbänken – åtkomligt för krypande barn. Tänk även att flytta på eller säkra andra kemikalier intill tvättmaskinen, i städskåpet, badrumsskåpet eller trädgården och förrådet.
 15. Plastpåsar. Utgör en kvävningsrisk och förvaras där barnet inte kan få tag i dem.
 16. Badkar. Skaffa en halkmatta, kontrollera temperaturen på badvattnet och lämna aldrig barnet utan uppsikt. Här är det inte bara drunkningsrisk, utan barnet kan också skålla sig självt om varmvattenkranen vrids på vid obevakat ögonblick.
 17. Höga och tunga möbler. Montera tippskydd på dina möbler – särskilt de som är både höga och tunga. Bokhyllor vars hyllor gärna bjuder in till klättring är särskilt farliga.
 18. Levande ljus. Lämnar du ju aldrig obevakade förstås. Oavsett om du har barn i huset eller inte.
 19. Små saker. Små barn kan sätta små saker i halsen, eller ännu värre: kvävas av dem. Tänk på storleken när du väljer leksaker till riktigt små barn. Bollar och kulor ska helst vara minst 5 centimeter i diameter för att inte vara en risk. Tänk också på vad som ligger framme i hemmet: nötter, hundmat, vitaminer, lock till pennor. Vänj gärna barnet vid att alltid sitta ner och äta.
 20. Skötbord. Fallolyckor är bland de allra vanligaste olyckorna i hemmet. Se till att ditt skötbord har höga kanter och håll en hand på barnet hela tiden. Alternativt: byt på golvet!
 21. Barnstol. Välj en stabil barnstol, spänn fast ditt barn i barnstolen och lämna det inte utan uppsikt.
 22. Spjälsäng. Innan babyn börjar kunna sätta sig upp är det dags att sänka botten i spjälsängen. Risken är stor att barnet förr eller senare försöker klättra över kanten.
 23. Trappa. Har du trappor i hemmet, montera en grind både uppe och nere och be äldre syskon att komma ihåg att hålla dem stängda. Kontrollera fästen och skruvar då och då.
 24. Räcke. Se till att öppningarna mellan spjälorna på trappräcket inte är större än 10 centimeter. Annars kan barnet fastna med huvudet.
 25. Hala trappsteg. En målad inomhustrappa kan bli riktigt hal. Fäst halktejp på stegen för att undvika att trappan blir en ofrivillig rutschkana.

Tänk på att: 

 • Olika åldrar medför olika faror. Se över säkerheten i ditt hem löpande.
 • Berätta för äldre syskon att det är viktigt att ni hjälps åt att hålla vassa och giftiga saker borta och säkerhetsgrindar stängda.
 • Informera barnvakten som har tillfälligt ansvar för ditt barn om hemmets olika risker.
 • Vara vaksam när du är hemma hos andra – som inte barnsäkrat sitt hem.
 • Ha flytande medicinskt kol hemma, om ditt barn skulle råka få i sig något giftigt. (Det är dock viktigt att du vet vad barnet fått i sig – i vissa fall kan det ha motsatt effekt. Ring alltid Giftinformationscentralen först.)

När du misstänker förgiftning:
Akuta fall: Ring 112 och begär Giftinformationscentralen
Rådgivning: Ring Giftinformationscentralen på 08- 33 12 31

 

Text: Hemnet-redaktionen
Källor: VårdguidenDinsäkerhet.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.