Så undviker du fallgroparna när du köper fjällstuga

Ett stenkast från skidbacken. Sprakande brasa, varm choklad och påslagen bastu. Att köpa fjällstuga blir allt mer populärt – läs våra tips innan du slår till.

Under de senaste åren har intresset för fjällstugor ökat samtidigt som utbudet av fritidshus har minskat. Vid en närmare titt på läget i Åre visar statistiken att priserna legat stabilt de senaste 12 månaderna, – 0,2 procent. I Sälen, ett annat populärt område för fjällstugeköpare, har priserna ökat med 8 procent under samma period.

– En förklaring till att intresset är stort är att vi har ett väldigt gynnsamt ränteläge som gör att det är relativt billigt att äga. Samtidigt finns det en möjlighet att få en intäkt på bostaden genom uthyrning, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Anna Eklund och hennes familj äger ett hus i just Åretrakten, i orten Duved. De hyrde hus tidigare men eftersom de trivdes så bra bestämde de sig för ett eget hus. De hyr också ut sitt hus då och då.

– Vi hyr ut någon enstaka vecka men bara till personer vi känner, berättar Anna.

Vill du veta mer om bostadsmarknaden? Eller ha koll på de senaste trenderna? Skriv upp dig för vårt nyhetsbrev.

Vad ska man tänka på?

Anna har några tips till den som funderar på att köpa boende i fjällen. Bland annat att man ska fundera på om man vill kunna använda huset året om eller bara under skidsäsong.

– Det kanske inte är det smartaste att välja ski-in läge om man även vill vara där vår, sommar och höst; det är inte så roligt att gå uppför en skidbacke under barmarkssäsongen för att komma hem om man inte har bil.

Anna påpekar också att kommunikationerna kan vara avgörande.

– Kolla om det finns möjlighet att komma till huset med buss eller tåg, det är bra om familjen inte alltid åker bil upp eller hem tillsammans. Det är också bra att tänka på om man vill att det ska finnas mataffär och restaurang i området under hela året eller om man hellre vill att huset ligger avsides.

Här hittar du några av fjällstugorna till salu på Hemnet just nu!

Checklista när du köper fjällstuga

 1. Gör en budget
  Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fast fjällboende eller en andelslägenhet. Räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning, snöröjning och vägunderhåll. Dessutom bör du budgetera för dina resor till och från orten. Du bör också reservera en peng för vissa större underhåll och reparationer.
 2. Är läget rätt?
  Läget är det enda du inte kan ändra på. Priserna mellan olika orter i de svenska fjällen varierar kraftigt. Fundera på tillgängligheten från din permanenta bostad. Är det nödvändigt att alltid ta bil eller går det att åka tåg eller flyg?
  Tips! Använd Hemnets restids-sök intill kartan på de fjällstugor du är intresserade av. Då ser du restiderna för både bil och kollektivt från din bostad till fjällstugan.
 3. Närhet till backar och spår
  Du kan säkert hitta ett boende som är överraskande överkomligt. Men ägna också en tanke åt hur långt det är till skidsystem, långfärdsspår eller vandringsleder. Du kanske inte vill lägga timmar på dagliga transporter om du bara är där en helg då och då.
 4. Service i närheten
  Kolla om det finns tillgång till matbutiker, eller kanske någon restaurang, tåg- eller busstation. Detta kanske är avgörande för potentiella hyresgäster.
 5. Glöm inte vår, sommar och höst
  Fjällen är en fantastisk plats under alla tider av året. Med tiden kanske vandringslederna, cykelspåren och sjöarna i närheten kommer bli mer värdefulla än pisten? Kolla upp vad platsen har att erbjuda under andra årstider än vintern.
 6. Köp aldrig fjällstugan osedd
  Självklart ska du aldrig köpa en bostad osedd – vare sig du ska äga den helt eller delvis. Kolla husets skick noga, och fundera en extra sväng över hur du får det bekvämaste boendet, det är ju ändå så att stugan ska vara till för rekreation. Kolla vatten och värmesystem noga. Är det ett andelsboende – försök att skapa dig en bild av föreningen och vilka övriga delägare är.
 7. Fråga om dina veckor går att byta eller hyra ut
  Ett andelsägande brukar innebära ganska stor flexibilitet beroende på föreningen. Kolla upp reglerna för uthyrning av dina veckor om du inte skulle kunna nyttja dem själv. Vissa andelsboenden ger dig också rätt att byta med andra andelsbostäder i Sverige eller utomlands.
  Väljer du att investera i en egen fjällstuga kan det vara en god idé att från början förbereda huset för uthyrning. Ju mindre personliga grejer du har desto smidigare går det. Gör plats för ett låsbart förråd där du kan ha dina personliga saker och gör tydliga instruktioner för skötseln av huset.

Läs även guiden Att köpa fritidshus