Så fungerar solceller när det blir höst och vinter

Soliga dagar och ljusa nätter – under sommaren kan du i princip vara självförsörjande på dina solceller. Men hur blir det när hösten kommer?

Faktum är att Sverige har bra förutsättningar för solceller. Instrålningen är cirka 1 000 kWh per kvadratmeter i södra Sverige och 800 kWh per kvadratmeter i de norra delarna av landet. Det är ungefär lika mycket solinstrålning som i centrala Europa.

För att solceller ska generera energi behövs inte starkt solljus eller värme. Vanligt dagsljus – även om det är molnigt – räcker för att generera energi. Solcellerna har en hög elproduktion i stort sett hela året, med en liten minskning på vintern.

Hur lämpar sig ditt tak för solceller? Testa Solcellskalkylen här!

Svalt klimat gör solcellerna effektivare

I en studie från det norska forskningsinstitutet SINTEF placerade man solceller i laboratoriemiljö. Genom att utsätta solcellerna för olika väderförhållanden såg man att svalare klimat påverkade solcellerna positivt, eftersom cellerna fick en bättre arbetstemperatur.

Ljuset kommer tillbaka

Även om det kan kännas mörkt och kallt när hösten och vintern drar in, kan man alltid glädjas åt att sommaren kommer igen nästa år. Installerar du solceller nu i höst är du redo inför våren och sommaren när soltimmarna blir fler.

Läs mer om solcellslösningar från E.ON här!

Advertisement