Experten om enklaste vägen till bra wifi

I takt med att våra liv blir allt mer uppkopplade ökar också kraven på bra uppkoppling. Det finns en hel del saker som går att göra för att slippa dålig täckning och ständigt buffrande. – En stabil router är den enklaste vägen till ett bra wifi, säger Martin Åberg, affärsutvecklare för bredband på Telenor.

Routern

Routern är det hjärta som får ditt wifi fungera, men det finns saker som kan störa routern i sitt arbete. I nybyggda fastigheter är det vanligt att routern placeras instängd i ett skåp, vilket är negativt för räckvidden. – Se till att placera routern öppet och på en central plats, det gör att räckvidden blir bra oavsett vart du befinner dig hemma, säger Martin Åberg.

Routern bör inte stå i köket eller tvättstugan. Stora maskiner och tunga metallföremål riskerar att bromsa wifi-signalen och därmed försämra täckningen.

Få snabbare bredband – samla mobil, bredband och tv med Telenors Komboerbjudande.

Täckningen

I stora villor eller lägenheter med tjocka betongväggar kan wifi-täckningen bli begränsad. Drygt 10 procent av Telenors kunder behöver addera lösningar för att få bättre wifi-täckning. En bra och populär lösning är wifi-bryggor. – En brygga förstärker och förlänger täckningens räckvidd. Du sätter upp bryggan halvvägs dit täckningen är dålig, så skjuter bryggan vidare signalen från routern. Du gör själv enkelt installationen, säger Martin.

Bandbredd

Mängden uppkopplade prylar i hemmet ökar i hög takt. I dag finns det 10–15 saker som är uppkopplade samtidig i ett svenskt hem, och det fortsätter bara att öka. Det gör att kraven blir högre på uppkopplingen hemma. – Det krävs bättre bandbredd än tidigare, i dag till exempel är vår lägstanivå 200 megabite vilket är bra kraft. Det tillsammans med en bra router skapar en bra grund för ett stabilt och fungerande wifi hemma, förklarar Martin.

Vilken bredband passar dig? Läs mer här.

Utveckling

Den tekniska utvecklingen går i rasande takt. I dag bygger wifi-teknik på Wifi5-standard. Precis som att utvecklingen av mobilnätet går från 3G, 4G till 5G så utvecklas standarden för WiFi. Idag har vi Wifi5-standrard. Nästa utvecklingsfas är Wifi6, en teknik som redan smugit sig ut på marknaden och kommer framförallt underlätta när du har många uppkopplade enheter hemma som behöver internet samtidigt.– Störningar finns kvar men blir mindre relevanta då man har bättre kö-system med wifi6. Den nya standarden finns redan på marknaden men det kommer ta tid innan det är på plats fullt ut, det krävs att både router och prylar är Wifi6-kompatibla för att det ska fungera, säger Martin.

Testa Telenors Komboerbjudande – samla mobil, bredband och tv.