Checklista: Tänk på det här inför husköpet

Att köpa hus kan upplevas som en stor och krånglig affär. Trots det går affären ofta snabbt, ibland sker försäljningen redan före visning. Oavsett är det viktigt att ta sig tid att undersöka huset före köpet, eftersom det är du som köpare som har undersökningsplikt. Det och flera andra viktiga frågeställningar inför husköpet reder vi ut tillsammans med försäkringsbolaget If.

Besiktiga huset

Även om säljaren har en viss upplysningsskyldighet och ska informera dig som köpare om kända fel och brister i huset är det inte säkert att informationen du får är fullständig. Formellt är det köparens ansvar att undersöka bostaden, köparen har så kallad undersökningsplikt. Därför är det viktigt att alltid genomföra en besiktning före köpet, för att ta reda på så mycket som möjligt om huset. Rådet är att ta in en oberoende besiktningsman som undersöker alla parametrar i huset som är viktiga för dig som husköpare.

Läs mer om besiktning och undersökningsplikt hos If.

Vad räknas som dolda fel?

Dolda fel är ett begrepp som ger de flesta husköpare kalla kårar. Det är allvarliga fel som inte kunnat upptäckas av köparen, säljaren eller besiktningsmannen. Felet ska vara oväntat med hänsyn till fastighetens pris, ålder och skick. En vanlig hem- och villaförsäkring innehåller inte någon dolda fel-försäkring, utan en sådan tecknas via mäklaren när huset säljs.

Läs mer om dolda fel på hus hos If.

Kolla upp tak och dränering

Vattenskador kan ge stora konsekvenser och innebära höga kostnader, men skadorna går att förebygga. Om ett hus ligger vattennära eller nedanför en sluttning eller ett berg ökar risken för att vatten kan leta sig in i huset. Då är det viktigt att se till att huset har en fungerande dränering. Taket ska du också ta dig tid att inspektera. Om vatten skulle läcka in via taket kan försäkringsskyddet vara begränsat. Villkoren kan variera mellan olika försäkringsbolag, så se till att ditt skydd motsvarar just dina önskemål.

– I Stor Villaförsäkring hos If ingår ett utökat läckageskydd. Om det till exempel regnar in genom tak eller yttervägg som orsakar en skada på tapet eller vägg får du snabb hjälp med besiktning och rådgivning. Försäkringen ger även ett bidrag för återställande på upp till 20 000 kronor, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Behövs renovering?

Gamla rör, ytskikt i badrum och elledningar är alla exempel på sådant som behöver bytas ut i ett hus förr eller senare. Köper du ett äldre hus kan det vara klokt att planera för eventuella renoveringar redan från start och samtidigt ta reda på vilka kostnader det handlar om.

För att du som villaägare enklare ska få en uppfattning om hur ditt hus mår, kan du som har Stor Villaförsäkring hos If använda tjänsten Huskollen. Huskollen är en kostnadsfri hälsocheck av ditt hus som genomförs tillsammans med en byggnadsinspektör från Anticimex. Efter genomgången får du en skriftlig underhållsplan för just ditt hus och försäkringens omfattning fortsätter att gälla precis som innan Huskollen genomfördes.  

Så fungerar Huskollen som ingår i Ifs Stor Villaförsäkring.

Försäkra huset

Som nybliven husägare bör du skaffa en villaförsäkring från och med tillträdesdagen. Se till att försäkringen anpassas efter just ditt hushålls behov, så blir chanserna goda till ett tryggt villaliv utan oro. Ifs villaförsäkring går att få i tre nivåer; Stor Villa, Villa Extra samt Villa. Villaförsäkringen gäller för dig, de du bor med, de saker du äger, hyr eller lånar. Något som är bra att känna till är att vissa övriga byggnader, exempelvis Attefallshus och orangeri, behöver försäkras separat.

Jämför Ifs villaförsäkringar här.