Så hittar du rätt hantverkare för renoveringen

Är det dags att renovera? Hur gör du för att hitta hantverkare som får projektet att bli klart på nolltid? Här kommer Offertas bästa tips.

Bild: Offerta.

Planera din renovering 

Innan du börjar kontakta hantverkare och installatörer bör du planera vad som ska göras i projektet. Är det saker du kan göra själv, exempelvis rivningsarbete eller måla om, finns det pengar att spara in. När det sen kommer till större projekt som renovering av badrum, kök eller installation av energisparande lösningar behövs hantverkare med kvalificerade kunskaper. Gör därför upp en plan på vad som ska göras, under vilken period och slutligen; vilken typ av hantverkare du behöver. 

Letar du efter hantverkare? Hitta rätt med Offerta.

– Ofta kan det vara bra att anlita ett företag som har flera kompetenser under samma tak. Då kan olika kompetenser arbeta samtidigt, tipsar Tuva Hellberg på Offerta. 

Bild: Offerta.

Jämför flera företag 

När det kommer till att hitta rätt hantverkare är det många som känner sig vilsna – lyckligtvis finns det en lösning: jämföra flera olika företag mot varandra. På så sätt kan du bilda dig en uppfattning om rimlig prisbild, tidsåtgång för renoveringen och företaget som sådant. Allt du behöver göra är att lägga ut ditt uppdrag på Offerta, (vilket är gratis) och anlita företaget som passar dig bäst.

– På Offerta har vi samlat tjänsteföretag och kunder så att det är enkelt att hitta och välja företag snabbt och smidigt, säger Tuva Hellberg på Offerta. 

Det finns självklart även andra aspekter som spelar in i prisbilden än den totala siffran längst ner på offerten. Därför kan det vara bra att ställa dig själv följande frågor innan du bestämmer dig:

  • Vad ingår i priserna som företagen lämnar? 
  • Finns det kostnader som kan tillkomma senare?
  • Har företaget några garantier som täcker extrakostnader? 

Vill du veta mer om Offerta – läs mer här.

Bild: Offerta.

Kolla upp F-skattebevis 

Något som många glömmer är att kontrollera att hantverkaren är godkänd för F-skatt. Be att få se det innan du skriver på något. Ofta står det antingen i avtalet eller på själva fakturan. På Offerta, Sveriges största marknadsplats för bygg, flytt och städtjänster, kan du vara trygg med att du anlitar hantverkare med rätt kunskaper för jobbet. Du kan bland annat vara lugn med att ansluta företag uppfyller följande kriterier: 

  • Godkända för F-skatt
  • Registrerade för Moms
  • Skuldsaldo på 0 kronor
  • Godkänd kredithistorik 

Vill du utnyttja ROT-avdraget? Då behöver hantverkaren ha F-skattsedel. Se till att avtala om avdraget innan arbetet påbörjas. Du kan nämligen inte kräva avdrag i efterhand. 

Läs mer ROT-avdrag hos Offerta här.

Bild: Offerta.

Kontrollera behörighet 

När du ska anlita hjälp är det bra om du kollar om hantverkarens är behörig, auktoriserad eller certifierad. Detta gäller särskilt el- och VVS-arbeten och det enklaste sättet är att be att få se intyg. När det kommer till eljobb kan du även kolla upp hantverkare via elsäkerhetsverkets hemsida. 

Kräv referenser

Sist, men absolut inte minst viktig. När du ska anställa en hantverkare be om referenser och läs recensioner från minst tre tidigare jobb. Fråga hur hantverkarna skötte sig, höll sig till överenskommen budgeten, kvalitet på jobbet och tidsåtgång. 

– På Offerta kan du enkelt ta del av både referenser och recensioner och därmed göra ett klokt och bra val, säger Tuva Hellberg avslutningsvis.