4 steg till en smidig flytt

Står du inför en flytt? Det är en omfattande process som kan vara både utmanande och krävande. Men genom att förbereda dig noggrant kan du undvika onödig stress och samtidigt spara pengar.

Bild: Offerta.

Det är många som väljer att flytta under hösten. Vi flyttar ihop, separerar, utökar familjen, påbörjar studier eller kanske hittar ett nytt jobb. Oavsett anledning till flytten är det många som upplever den som bökig. Det finns dock flera saker du kan göra för att underlätta och minimera riskerna. 

Behöver du hjälp med flytten – läs mer här.

1. Passa på att rensa ut 

Många underskattar hur lång tid en flytt tar, men en tumregel är att börja minst två veckor innan flyttlasset går. Något som många glömmer bort är att rensa bland sina saker inför en flytt. Medan vissa uppskattar att rensa ut, upplever andra det som riktigt jobbigt. Testa! Du kommer inte att ångra dig. Skänk kläder du inte använder till välgörenhet, sälj oanvända prylar och ge bort det du inte använder. 

Bild: Offerta.

2. Ta hjälp av en flyttfirma 

När du rensat ut det som inte ska med till ditt nya boende är det dags att börja packa. Att flytta innebär mycket jobb, och att anlita en firma kommer att spara dig mycket tid och arbete. Dessutom behöver det inte bli särskilt dyrt, speciellt inte om du jämför med kostnaden för att hyra flyttbil och den tid du lägger på flytten.

Vilken flyttfirma passar dig? Ta reda på det här.

För att hitta rätt företag kan det vara smart att lägga ut uppdraget hos Offerta. Där hittar du professionella flyttfirmor som hjälper dig med allt från flyttpackning, flyttkartonger och flytt. Förutom att jämföra olika erbjudanden kan du också ta del av omdömen och recensioner innan du bestämmer dig.

Bild: Offerta.

3. Säga upp och teckna nya avtal

Förutom packning, finns det flera avtal du behöver säga upp och teckna inför flytten. Några saker kan du göra strax innan flytten, andra bör ske i god tid innan. 

  • Anmäl flytten till ditt nätbolag så att du får ett elnätsavtal och därmed el i nya bostaden. 
  • Säg upp befintligt elavtal och teckna nytt. 
  • Säg upp och teckna nytt tv- och bredbandsabonnemang. 
  • Flytta eller teckna en ny hemförsäkring. Din nya hemförsäkring ska gälla samma dag som du flyttar in i din nya bostad. 
  • Gör en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress och gör en adressändring för din post. 

Bild: Offerta.

4. Få hjälp med flyttstädning  

Att flyttstäda själv kan vara både tidskrävande och besvärligt. Vid en flytt är det också själva städningen som de flesta är missnöjda med. Därför är det många som tar hjälp av ett proffs för att försäkra sig om att jobbet blir ordentligt gjort. 

– Många glömmer att flyttstädning även inkluderar ytor som ligger utanför själva bostaden. Du måste exempelvis städa i garage, förråd och andra byggnader på tomten. Bor du i villa förväntas du även se över tomten något, säger Matilda Sandå på Offerta.

Ett smart tips, menar Matilda, är att ha med dessa ytor i offertförslagen. På så sätt blir jobbet gjort, samtidigt som du får rätt pris från start. En annan bra sak att ha koll på är om städ- och förbrukningsartiklar ingår i priset. Vanligtvis ingår det, men det kan alltid vara bra att dubbelkolla.

Behöver du hjälp med flyttstädning – läs mer här.