Hus på hjul för ett liv utan stress

Foto: Bondgård på hjul

Att bygga ett hus utan att äga en tomt är möjligt för den som sätter hjul på huset. Möt Lina och Markus, två inspirerande entusiaster som båda valt att bygga två helt klart annorlunda boenden.

Det var i första hand lusten och passionen för att tillverka saker som fick Lina Nystedt och hennes kille att börja fundera på om de inte skulle kunna bygga sig ett hus. De är båda slöjdlärare och numera egenföretagare inom snickeri och trädgård så grundkunskaperna fanns. Att bygga ett hus på hjul var ett bra sätt att börja bygga utan att ha en tomt.

– När vi startade projektet hade ingen av oss jobb. Vi hade vare sig möjlighet eller lust att hoppa på den galna lånekarusellen…

Lina berättar att hjulhusbygget också med tiden har blivit ett slags aktivt ställningstagande till hur vi lever idag.

– Hur mycket yta och bekvämlighet behöver man egentligen? Om man ställer det mot att få mer tid över till att vara hemma och fixa med det man tycker är roligt blir valet enkelt för oss. Att leva hållbart känns också viktigt.

Foto: Bondgård på hjul

Tajt planering ger utrymme

Bygget innefattar i dagsläget två bostadshus.

– För oss var det en stor utmaning att hitta ett tillräckligt starkt underrede till vårt stora hus. Det tog ett och ett halvt år att få tag på och hade tidigare använts till en byggplatsbarack. Till vårt mindre hus har vi ett vanligt husvagnsunderrede, berättar Lina.

I det stora huset om 16 kvm finns plats för kök, badrum och sovrum. I det mindre huset på 11 kvm ska det bli vardagsrum. Båda husen är under byggnation, Lina tror att allt kan vara klart om något halvår. Då har notan för byggmaterial hamnat på cirka 50 000 kronor.

När husen är klara ska de flyttas från Borås till några kompisars mark i Bohuslän. Tanken är att byggprojektet sedan ska utökas till en mini-bondgård med förråd, hönshus, växthus och egna odlingar i liten skala.

– Vi kommer inte flytta husen mer än en gång, för oss har husbygget på hjul varit ett sätt att bygga utan att ha en tomt, säger Lina.

Foto: Att leva det levande livet

Ekonomisk frihet

En annan som valt att bygga ett hus på hjul är Markus Skoog. Han lämnade ett, som han kallar det, Svensson-liv i Stockholm med lägenhet och fritidshus för Skattungbyn i Dalarna – och ett liv i vagn.

– Första tanken hos folk är nog att man är lite knäpp om man sätter sig i ett sådant här alternativt boende, men när man börjar prata om ekonomisk frihet och att inte behöva jobba så mycket fattar de direkt, säger han.

Markus är snickare och har byggt sitt hus på en båttrailer som håller för 4 ton. Huset är 17 kvm i golvyta med ett sovloft som har 140 cm till taknock. Nedervåningen fungerar som kök och vardagsrum. Just nu står det på mark som han hyr i ett kollektivboende, men han hoppas kunna köpa mark inom en inte alltför avlägsen framtid och ställa hjulhuset mer permanent där. Kollektivet förser Markus med den el han behöver för sitt hus. Uppvärmningen består av en radiator och en kamin. Vatten hämtar han in i glasdunkar. Toalett och dusch finns i kollektivet. Det är ett enkelt liv menar Markus.

– På en mindre yta måste du begränsa dig och göra aktiva val hela tiden för att få plats. Du kanske inte kan ha den där stora servisen, eller massor av böcker eller samla sentimentala affektionssaker på hög – jag gjorde mig av med mycket saker när jag började bo så här.

Och det ekonomiska? Förra året jobbade Marcus ungefär motsvarande en 25%-ig anställning. Tiden som blir över lägger han på att inte göra så himla mycket annat än att ha det bra och lugnt.

– Jag lever utan stress.

”Kan man baka en kaka kan man bygga ett hus”

Ett starkt miljötänk präglar Linas och Markus byggen, både när det kommer till materialval och att så långt som möjligt återanvända begagnade fönster och dörrar och hitta byggmaterial på Blocket och loppisar.

Det kompakta boendet ställer också speciella krav på inredningen. En möbel måste ha flera funktioner.

– Vi måste också tänka på att inredningen måste vara relativt lättviktig, annars blir huset för tungt! säger Lina.

Vad har då Lina och Markus för råd till dem som vill bygga sitt eget hjulhus?

– Var ute i god tid, läs på om hur man bygger små hus och läs på om ekologiska material. Och välj byggplats med omsorg, vi har råkat placera oss under några ruttnande alar och är lite oroliga nu när allt börjar bli klart och det stormar, säger Lina.

– Sluta fundera och kör, säger Markus. Kan man baka en kaka kan man bygga ett hus! Ta ett problem i taget.

Läs mer om husbyggarna på hjul:
Linas blogg – Bondgård på hjul
Markus blogg – Att leva det levande livet

Text: Hemnet-redaktionen