En ny stadsdel växer fram i Vänersborg

En helt ny stadsdel, Holmängs Hage, håller på att växa fram i Vänersborg. Bostadsutvecklaren BoKlok planerar nu en andra etapp i området, där det bland annat kommer installeras solceller på taken.  

– För de boende innebär det att driftkostnaden för fastighetens belysning, värme och ventilation kommer att bli lägre, säger Christer Gunnarsson, affärschef för området Vänern på BoKlok.

Illustration på balkongsidan på BoKlok Orangeriet

Holmängs Hage ligger i utkanten av Vänersborg, där staden möter landet och naturen. Med Göta älv precis bredvid och ekoparken Halle-Hunneberg runt knuten, är det lätt att trivas. Skogsdungarna, de många promenadstråken och vassruggen längs Göta älvs strand är några av de saker som de boende i området kan njuta av.

Första etappen, BoKlok Landeriet har endast ett fåtal fyror kvar, med inflyttning redan i mars. Etapp två som heter BoKlok Orangeriet hade säljstart den 12 januari 2019. Projektet består av 40 lägenheter med ett till tre rum och kök och kommer få solceller på taket. BoKlok tog som första bostadsutvecklare i landet nyligen ett beslut om att installera solceller på alla kommande lägenhetsprojekt, med säljstart från oktober 2018.

– Den el som solcellerna producerar kan användas för att driva till exempel ventilation, hissar och belysning. Det ger lägre utgifter för föreningen, samtidigt som man bidrar till en bättre miljö genom lokalt producerad el, säger Christer Gunnarsson, affärschef för området Vänern på BoKlok.

Läs mer om BoKlok Orangeriet här.

Intresset för soldriven energi är stort. Nyligen genomfördes en undersökning på Hemnet kring svenskars syn på hållbara lösningar i hemmet. På frågan ”Vilken eller vilka klimatsmarta lösningar skulle du kunna tänka dig investera i ditt nuvarande hem?” var solceller mest populärt. 23 procent av de tillfrågade menade att solceller eller solfångare är något de skulle kunna tänka sig investera pengar i.

Illustration på entrésidan på BoKlok Orangeriet.

Vikten av att vara med i planeringen

BoKlok har varit med sedan planeringsstadiet av Holmängs Hage. Att vara med tidigt i processen ger en bostadsutvecklare möjligheten att bättre kunna anpassa bostadsområdet efter de boendes behov. Christer Gunnarsson, affärschef för området Vänern på BoKlok, förklarar.

– Fördelarna för oss som bostadsutvecklare är att vi då kan dra nytta av våra erfarenheter och skapa en helhet mellan kvarteren som får hela området att hänga ihop. Även om vi rent försäljningsmässigt konkurrerar med andra exploatörer, så ser vi alla inledningsvis till områdets bästa.. Det är först i ett senare skede man fokuserar på sina egna bostadsprojekt.

Klicka här för att läsa mer om hur det går till att köpa bostad av BoKlok.

Missa inte säljstarten av BoKlok Orangeriet, på IKEA i Uddevalla:

Kom till IKEA och lägg en turordningsanmälan i BoKloks låda. Det är den som avgör i vilken ordning du sedan får möjlighet att välja bostad.

Tid: Lördagen den 12 januari klockan 10.00 till 12.00.

Plats: IKEA, Uddevalla.

Fakta: Detta är BoKlok Orangeriet

Bostäder: 40

Månadsavgifter: 1.821 – 4.231 kr

Prisintervall: 590.000 – 1.540.000 kr

Antal rum: 1-3 rum och kök

Boytor: 31 – 72 kvm

Hustyp: Lägenheter

Upplåtelseform: Bostadsrätter

Inflyttning: Vintern 2019/2020

Christer Gunnarsson, affärschef för området Vänern på BoKlok.