5 hållbara lifehacks

Hållbarhet är inte så komplicerat som många tror. I den här artikeln har Riksbyggen samlat 5 hållbara lifehacks som du kan testa direkt.

1. Skippa bilen när du kan

Att välja bort bilen för en cykeltur när det är möjligt sparar på miljön och ger dig bättre kondition. Faktum är att inrikesresor och transporter står för cirka 1/3 av växthusgasutsläppen inom Sverige. Riksbyggen hjälper bostadsrättsföreningarna i deras projekt att införa cykelpooler där de boende kan välja och vraka mellan flera olika sorters cyklar. Vad cyklar du helst med?

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete här.

2. Testa en bilpool

I en bilpool samsas du tillsammans med andra om bilen. Förutom att det är snällare mot miljön innebär det också en massa fördelar, jämfört med att ha egen bil. I många fall finns det i Riksbyggens bostadsprojekt en bilpool kopplad till bostadsrättsföreningen.

3. Ha koll på gardinerna

Detta låter kanske lite banalt men dina möbler kan ställa det för dig hemma. Om möbler eller gardiner är för nära elementen gör det att värmen inte kan nå ut i rummet på rätt sätt. Det gör att uppvärmningen fungerar sämre både för dig och klimatet, framförallt på vintern.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete här.

4. Tvätta rejält

Det finns många smarta tips på hur din tvättning kan bidra till en bättre miljö. Till exempel genom att fylla tvättmaskinen när du tvättar. En halvfylld maskin drar nästan lika mycket energi som en fylld. En bra måttstock för att veta när maskin är tillräckligt fylld är när man kan hålla en knytnäve ovanför smutstvätten i trumman utan att trycka samman tvätten

5. Dela med grannarna

Något som är bra både för klimatet och den sociala hållbarheten är att dela saker med grannarna. Då får varje sak längre livstid och kan användas mer, istället för att slängas bort och ersättas med en ny. Delningsekonomi, alltså att låna eller hyra saker istället för att äga dem, har blivit ett populärt begrepp de senaste åren. Och trenden bara växer.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete här.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.