Så kan du inreda med second hand-prylar

Varje år publiceras det miljoner bilder av svenska hem på Hemnet. En sak som vuxit sig starkt senaste åren – och har synts på bilderna – är second hand-detaljer. Allt från lampor till mattor går från att vara bortglömda till mitt i centrum igen. Det är något Riksbyggen har tagit fasta på när de inrett en visningslägenhet i Täby park med enbart second-hand-prylar.

Linnéa Salmén är inredningsstylist och det är hon som inrett den nyproducerade Riksbyggen-lägenheten i Brf Cykelverkstaden i Täby Park med enbart second-hand. Brf Cykelverkstaden är ett tydligt exempel på Riksbyggens hållbarhetsarbete som både tar hänsyn till det stora och lilla perspektivet. Bostadsprojektet byggs enligt certifieringen Miljöbyggnad silver med laddstolpar, gröna tak, odlingslådor och bilpool medan det lilla perspektivet i vardagen tas tillvara genom återbruk och återvinning.

Läs mer om att inreda cirkulärt och leva i ett hållbart hem.

Gammalt men inte gammalt

Det Linnéa Salmén gjort är att hon inrett lägenheten cirkulärt med hjälp av second hand-prylar. För att hitta inredningsdetaljerna har hon letat på loppisar, varit på auktioner och auktionssajter. Hon pekar på vikten att våga blanda nygammalt med gammelgammalt, allt behöver inte vara från 1950-talet eller äldre.

Det går hand i hand med Hemnets sammanfattning av trendåret 2020 och spaningen inför 2021. En av trenderna som varit tydliga under 2021 är konst från 1990-talet, alltså second hand-saker som är gamla – men inte så värst gamla.

Sugen på att bo i denna lägenhet? Den är till salu! Klicka här för att kolla in den eller andra lediga lägenheter här.

Skapa din stil

För att sätta just din prägel på en nyproducerad bostad är det viktigt att se till vad du tycker om. Linnéa tipsar om att starta med en mjuk bas, exempelvis fluffiga gardiner och en stor matta. Då nyproduktion ofta är vit som grund kan det skapa mycket känsla att inreda tvärtom – med mycket färg.

– Allt är genomtänkt i en nyproduktion. Bryt perfektionen med något som skaver. Något överdimensionerat, något väldigt gammalt med själ i. Något som skapar en nerv. Kan vara enstaka färg, form eller helhetsintryck, säger Linnéa Salmén.

Linnéas bästa second hand-tips

  • Försök att hitta detaljer som någon har skapats med händerna. En munblåst vas, något i lera eller en träskulptur. Det skapar både ett djup och värme.
  • Öva på att se potential i saker! Du kanske gillar lampfoten, men inte skärmen. En soffa, men inte tyget. En form, men inte färgen. Om du kan öva upp den förmågan kommer du att öppna många roliga dörrar.
  • Om du vill ha ett mer levande hem men inte så mycket färg, leta efter olika material. Något i trä, något i formgjuten plast, något mjukt och stoppat, något i metall.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.