Hållbara lösningar i nytt radhusprojekt i Skellefteå

I det nya radhusprojektet Hjortgränd i Skellefteå har man satsat på långsiktiga el-lösningar. Här ska man kunna ladda sin bil med egenproducerad el från takets solpaneler.

Riksbyggens radhusprojekt Hjortgränd vid Getberget i Skellefteå. Foto: Riksbyggen.

När bensin- och dieselpriset gräver allt större hål i plånboken är det många som ser över hur man kan köra bil på ett både ekonomiskt och hållbart sätt.Riksbyggen har tagit fram en smart och hållbar lösning, som nu lanseras i radhusprojektet Hjortgränd vid Getberget i Skellefteå. Till varje radhus kommer det att finnas en carport, laddad med egenproducerad el.

– Att bygga mer hållbart är viktigt för oss på Riksbyggen. Därför kommer radhusen till exempel att utrustas med solpaneler och i carporten kommer det att finnas en laddstation för elbil. Här kommer man att kunna ladda bilen med egenproducerad el när dagsljuset och solen tillåter, berättar Jonas Lundmark, projektchef på Riksbyggen Bostad Norr.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete.

Att behovet av antalet laddplatser för elbilar och laddhybrider kommer att öka de närmsta åren råder det ingen tvekan om. 60 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige förväntas under 2022 vara laddbara, där elbilarnas andel står för 34 procent och laddhybriderna för 26 procent. Branschorganisationen Mobility Sweden räknar med att minst 80 procent av alla privatbilar på de svenska vägarna kommer att vara laddbara senast år 2030.

I vintras lärde vi oss också att även elpriserna kan dra iväg rejält och att eltillgången kan variera. Därför kommer sannolikt även intresset för egenproducerad el att öka.

Till varje radhus i Hjortgränd kommer det att finnas en carport, laddad med egenproducerad el. Foto: Riksbyggen

Bostadsrättsföreningen Hjortrongränd består av 18 bostadsrättsradhus på 116 kvadratmeter och sex rum och kök.

– Det finns ett stort behov av fler bostäder i Skellefteå. Som en långsiktig samhällsbyggare i Skellefteå är vi på Riksbyggen mycket glada över att kunna tillföra fler radhus i ett perfekt läge med närhet både när skolan och rekreationsområden, säger Jonas Lundmark.

Läs mer om radhusen på Getberget.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.