Kraftiga skyfall och höga vattenstånd sätter både villan och avloppssystemet på prov. Många system klarar helt enkelt inte trycket. De naturskaderelaterade vattenskadorna väntas dessutom öka på grund av klimatförändringarna framöver. Detta kan du själv göra för att undvika att drabbas.
Se till att avloppsbrunnen vid källaringång eller garagenedfart inte är igensatt. Ta bort löv, lera och all annan smuts. Misstänker du att det är igenslammat kan du ta en rensskopa eller kloakskopa till hjälp. Vill du inte göra jobbet själv eller om problemet ligger djupare kan du ringa en slamsugningsbil eller spolbil som fixar stoppet.
Avrinningssystemet måste fungera när skyfallet kommer. Installera lövsilar om detta inte redan är gjort, så att systemet inte korkar igen när det behövs som mest.
De ska vara i gott skick, rätt monterade och leda bort vattnet från huset. Äldre stuprör av järn närmast källarväggen kan rosta sönder och hjälper snarare till att öka översvämningsrisken vid ett oväder.
Dräneringen runt huset försämras med tiden och bör göras om vart 25e till 30e år. Men det kan vara svårt att avgöra om och när det behöver göras. Tomtens lutning och markens kvalitet spelar in. Tydliga tecken på dålig dränering är när det luktar unket i källaren eller färgen flagnar. Ta hjälp av en fackman. Har du ett odugligt dräneringssystem har du också dålig chans att bli ersatt från ditt försäkringsbolag om du drabbas av en översvämning.
Kontrollera villkoren för översvämning i din villaförsäkring. Självrisken är ofta ganska hög – runt 10 000 kronor – och ju äldre huset är desto mer åldersavdrag kan det bli på ersättning för återställande.
Undvik att förvara ägodelar som inte klarar fukt och vatten i källaren. Textilier, papper och elektronik mår bäst av att förvaras någon annanstans. Eller se åtminstone till att lyfta upp dem några decimeter från golvet, så lindras din bedrövelse när översvämningen är ett faktum.
Är du ny husägare i kvarteret kan du höra med kommunen om översvämningsrisken i området; har det drabbats av regelbundna översvämningar tidigare och vad blev konsekvenserna? Det kan ge dig information om hur du kan skydda dig framåt.
Om du vet vad som ligger begravt under gatan kan du lättare skydda dig mot katastrofer. Ring kommunen och fråga om ditt hus har ett kombinerat avloppssystem – det vill säga om dagvatten o spillvatten möts i gatan – eller ett duplikatsystem, där dessa ledningar är skilda. De kombinerade avloppssystemen är vanligare i äldre bostadsområden och är mer drabbade av bakvattenskador när extremregnet slår till. Du kan då överväga att skaffa en stängningsbar brunn eller en backventil.
När avloppssystemet blir överbelastat vid till exempel kraftiga skyfall kan du skydda dig mot trycket om du installerar en självstängande eller manuellt avstängningsbar golvbrunn. Fråga en rörmokare eller i en vvs-butik.
Montera en backventil på avloppsledningen under källargolvet eller i en brunn utanför huset. Backventilen har en invändig klaff som förhindrar att vatten från gatuledningen pressas in genom husets avloppsledning vid extremväder.