Tipsen: Förnya badrummet utan att totalrenovera

Vill du förnya ditt badrum utan att totalrenovera? Känns det svårt att veta i vilken ände du ska börja? Då har du kommit rätt. Här går vi, tillsammans med Mora Armatur, igenom hur du med enkla medel kan förnya ditt badrum – och vad som ger mest effekt.

Förnya med en dusch med flexibla väggfästen. Genom att återanvända gamla skruvhål slipper du kakla om badrummet. Foto: Mora Armatur.

Badrummet är det rummet hemma där vi oftast får vara i fred. Därför är det viktigt att det är ett rum som känns lugnt och avkopplande. Samtidigt är det onödigt att riva ut ett fullt fungerande badrum bara för att man söker en förändring. Genom att fokusera på detaljerna kan du med enkla medel förnya ditt badrum utan att renovera allt från grunden. 

Förändra med enkla medel 

En ny undersökning som Mora Armatur låtit Novus genomföra, visar att 35 procent av svenskarna har skjutit fram planerade renoveringar av kök och badrum helt, eller delvis, på grund av det rådande ekonomiska läget. Viljan eller behovet av att renovera är högst bland åldrarna 30-49, vilket även är den åldersgrupp som tycks påverkas mest av inflationen. Men föreställningen om att både kakel och klinker måste rivas ut vid en renovering sätter ofta stopp för planerna. Idag går det till och med att måla kakel om man inte är nöjd med färgen.

Klicka här för att få mer inspiration till badrummet.

Det går att uppnå stora förändringar genom att uppgradera lös inredning. Att byta ut sina gamla blandare till en nyare design, kanske till och med i färg, eller köpa en rund spegel med justerbart bakgrundsljus kan ge badrummet ett helt nytt intryck, säger Marina Morell, varumärkeschef på Mora Armatur.

Marina Morell är varumärkeschef på Mora Armatur. Foto: Mora Armatur.

På köpet får du förmodligen en mer energieffektiv blandare och därmed också bättre funktion. Andra sätt att förnya badrummet på är att byta ut hängare och krokar mot några som matchar blandarna, eller byta ut toalettborsten i plast mot en vägghängd toalettborste i krom. Det förhöjer designkänslan enormt, förklarar Marina.

– Rent komfortmässigt så skulle jag säga att du får den största skillnaden genom att byta ut din dusch, exempelvis till en med en större taksil. Det förhöjer vattenupplevelsen likväl som inredningsstilen, säger hon. 

Mer energieffektivt 

Nya blandare ger dessutom en lägre vatten- och energiförbrukning utan att ge avkall på komforten. Genom att välja produkter med flexibla väggfästen kan dessutom befintliga tätskikt behållas och tidigare skruvhål återanvändas, samtidigt som du får ett enhetligt och snyggt intryck.  

Vill du förnya i ditt badrum? Klicka här för inspiration.

Dubbla tvättställ med beröringsfria blandare. Foto: Mora Armatur.

Jag vill också slå ett slag för att byta ut din tvättställsblandare till en beröringsfri sådan. Nuförtiden finns de dessutom i flera olika ytbehandlingar. Du kommer aldrig vilja ha en annan blandare igen, säger Marina.  

En av de mest synliga och användbara produkterna i ett badrum är tvättstället. Fundera kring vad du vill ha för känsla i ditt badrum – kanske vill du uppgradera till ett nytt tidlöst tvättställ med mjuka former i neutral ton eller sätta in ett skålformat ovanpåliggande tvättställ, för en harmonisk spa-känsla?

Här kan du se mer av Mora Armaturs utbud.

Mora Armaturs 5 bästa tips för att förnya i badrummet 

  1. Ersätt detaljer som är enkla att byta ut. Satsa på exempelvis handdukshängare, textilier, krokar och växter – detaljerna gör stor skillnad.
  2. Spegel med smarta funktioner. En ny spegel kan ge ny elegans och finess i ett rum. Varför inte satsa på inbyggd bakgrundsbelysning som kan anpassas från varma till kalla toner? 
  3. Nytt tvättställ. Tvättstället är en av de mest uppenbara och användbara produkterna i ett badrum, där utseendet spelar stor roll.
  4. Uppgradera dusch och blandare. Genom att byta ut blandare eller en dusch kan förändra hela intrycket av ditt badrum. 
  5. Välj ett badkar av god kvalitet och design.Badkaret hamnar, precis som tvättstället, ofta i blickfånget i ett badrum. Därför är det viktigt att välja en design där färg, form och funktion är i perfekt balans.