Fem sätt att minska elkostnaden i vinter

Är du stressad över höga elräkningar till vintern? Det finns flera sätt att sänka sin energiförbrukning hemma och därmed spara tusentals kronor. Här går vi igenom några lösningar tillsammans med Offerta – som hjälper dig längs vägen.

Bild: Offerta.

Bergvärme – en värd investering 

Att investera i bergvärme är ett kraftfullt sätt att skära ned på elförbrukningen. Faktum är att bergvärme ofta drar upp till 80 procent mindre el om du jämför med traditionella pannor. Trots att investeringskostnaden är relativt hög – inklusive borrning och installation – blir de långsiktiga besparingarna betydande.

Ta hjälp med bergvärme här.

Hur kan Offerta hjälpa? 

Offerta hjälper dig att komma i kontakt med proffs i hundratals olika kategorier, som exempelvis vid installation av energisparande lösningar. Allt du behöver göra är att lägga ut ditt uppdrag på deras sajt så kopplas du samman med rätt person. Ta del av omdömen och certifieringar innan du väljer det tjänsteföretag som passar dig bäst. 

– Vårt mål är att förenkla processen för de som står inför ett kommande projekt genom att ge tillgång till pålitliga experter och kunna stötta i att fatta ett bra beslut. Att ta in offerter är helt gratis och du binder dig inte till någonting, säger Matilda Sandå från Offerta.

Här kan du lägga ut ditt uppdrag och få offerter från hantverkare.

Bild: Offerta.

Solceller – framtidens energi 

Allt fler väljer att investera i solceller på villataken för att på så sätt producera egen, förnybar el. Även om de initiala kostnaderna är höga, har stigande elpriser minskat återbetalningstiden och banat väg för en värd investering. Solceller genererar el när solen lyser vilket gör att man kan behöva köpa till el på vinterhalvåret för att täcka upp när solen lyser mindre, men det går också att spara solel i batterier för att använda vid senare tillfälle. Du kan också sälja den överskottsel som du inte gör av med, och få stöd genom en skattereduktion för grön teknik.

Här kan du få offerter på solcellsinstallation.

Bild: Offerta.

Luftvärmepump – smart och ekonomisk 

Har du direktverkande el i villan eller stugan och vill minska förbrukningen? Då kan en smart och kostnadseffektiv lösning vara att investera i en luftvärmepump. Dessa har en ganska låg investeringskostnad som inte heller kräver ett vattenburet system. Se bara till att din fastighet är inom ramen för hur stor yta en luftvärmepump kan värma upp och kyla.

Redo att installera luftvärmepump? Kom i kontakt med företag här.

Få 30 000 kronor tillbaka 

Sedan i våras kan du även söka bidrag för energieffektivisering om du äger ett småhus som värms upp med gas eller el. Bidraget ges till materialkostnader och har ett tak på 50 procent när du gör åtgärder på värmesystemet, exempelvis genom att installera en värmepump eller ansluta till fjärrvärme. Som högst kan du få ett bidrag på 30 000 kronor.

Kamin – värme och charm 

Det är inte bara mysigt med en kamin, utan även ett ypperligt komplement till din befintliga uppvärmning. Om du går i kamin-tankar kan du behöva ansöka om bygglov i den kommun du står skriven. Glöm inte att installationen av en kamin alltid behöver besiktigas av en behörig skorstensfejare innan användning.

Få hjälp med installation av kamin här.