Designklassiker: Y-stolen

Visste du att Y-stolen på engelska kallas för The Wishbone Chair. Foto: Carl Hansen & Søn

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Y-stolen som kanske just nu syns mer än någonsin i våra inredningsmagasin och bloggar – 65 år efter att den först såg dagens ljus.

Y-stolen skapades 1949 av danske formgivaren Hans J. Wegner som en del av en serie kinesiskinspirerade stolar för Carl Hansen & Søn. Förebilden till just Y-stolen – eller CH24 som den egentligen heter – hämtade Wegner från porträtt av danska handelsmän sittandes på Ming-stolar. Både materialval och stolens form förenar det gamla med det nya och gör stolen både stilren, bekväm och välkomnande.

Hans J. Wegner var son till en skomakare men blev på grund av sin fascination för trä istället möbelsnickare och gick även på Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn. Under sin livstid formgav Hans J. Wegner över 500 stolar och kom att kallas ”stolmästaren”. Wegner var en drivkraft inom rörelsen ”Danish Modern” som förändrade synen på inredning under 50- och 60-talen. Han lär ha sagt: ”En stol ska aldrig ha en baksida. Den ska vara vacker att se på från alla sidor och vinklar”.

Namn: Y-stolen
Födelseår: 1949
Nationalitet: Dansk
Material: Trä och vaxat papperssnöre (stolen finns i ett antal olika träslag)
Formgivare: Hans J. Wegner (1914-2007)
Hitta den här: Y-stolen finns att köpa på bland andra Carl Hansen, Svenssons i Lammhult, Länna Möbler mfl. Originalet går att hitta på auktion.
Visste du att: På engelska kallas stolen för The Wishbone Chair.

Text: Hemnet-redaktionen
Källor: Carl Hansen & Søn, boken Samlarobjekt, utgiven på Norstedts förlag