Designklassiker: Thonet-stol No. 14

Foto: Svenssons i Lammhult

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Stolarnas stol, Thonet Stol No. 14, har 150 år på nacken och syns just nu extra mycket i inredningen.

Det är en sak att den är snygg att se på. Med sin lätta och eleganta form har denna klassiker gjort ett segertåg över världen sedan den såg dagens ljus 1859. Förutom att miljontals cafébesökare suttit på detta stycke designhistoria sägs även Brahms, Picasso och Lenin haft exemplar i sin ägo. Men den verkligt intressanta tvisten är att ”Thonet Stol No. 14” är en av de mest framgångsrika produkterna i historien av industriell massproduktion.

Michael Thonet var en tysk-österrikisk möbelkonstruktör. Han kämpade länge med att få till en riktigt bra metod för att böja trä – och när han väl lyckades revolutionerade han industridesignen. Inte bara var ”No. 14s” sinnliga linjer något som föll folk i smaken, stolens stora USP var att den levererades i ett platt paket, med 6 för hand böjda stavar och lite skruvar och bultar för egen montering (nä, Kamprad var inte först!), vilket gjorde den både enkel och billig att frakta.

Thonet ställde ut på Crystal Palace-mässan i London 1851 – en mässa som uppmärksammade det senaste inom den framväxande industrialismen – och där bland 100 000 produkter och totalt 15 000 utställare fick han sitt stora internationella genombrott. Mellan 1859 och 1893 tillverkades mer än 15 miljoner stolar av ”No.14” vilket gör den till den mest populära av Thonets skapelser.

Stolen fick en guldmedalj vid världsutställningen i Paris 1867. Och fram till 1930 hade hela 50 miljoner av denna modell sålts världen över. Idag tillverkas stolen enligt samma hantverksmannamässiga principer som förr även om vissa delar av processen har utvecklats.

Namn: Thonet stol No.14
Födelseår: 1859
Nationalitet: Tysk-österrikisk
Material: Trä och ibland rotting
Formgivare: Michael Thonet (1796- 1871)
Hitta den här: No.14 finns att köpa på bland andra Svenssons i Lammhult, Länna Möbler mfl samt på auktion.
Visste du att: En anekdot berättar att 1889, när Eiffeltornets restaurang skulle inredas med Thonet-stolar råkade en stol falla ut – och föll 57 meter utan att gå sönder. En drömhistoria för en stol!

Text: Hemnet-redaktionen
Källor: New York Times, Wikipedia