Är köket svårast att inreda?

HemnetHemmets kök har dubbel takhöjd, stora fönster och en social känsla vilket möjliggör det mesta inredningsmässigt. Det klassiska uttrycket ”form följer funktion” är det absolut viktigaste för mittpunkten i ett hus. Köket är helt enkelt inte lätt att inreda.

Det kanske är därför som bara åtta av cirka hundra inskickade moodboards till ”Inred HemnetHemmet tävlingen” har varit kök. Vi har handplockat några av tävlingsbidragen som visar möjligheterna i köket. Låt oss presentera Justyna, Jessica och Sara – skaparna bakom tre helt olika stilar och som kanske kan inspirera din moodboard.

Justyna Zoc

Jag har alltid trivts bättre på ett byggvaruhus än i en modebutik

Justyna har haft ett intresse för design och inredning så länge hon kan minnas. Hon brukar alltid släpa med sig väskor full av prylar hem från olika resor och hon kan bli helt exalterad över en kabel, knapp eller teburk. Hon har sedan många år tillbaka också varit fascinerad av Art Nouveau-stilen. Justyna är utbildad till Grafisk Designer och Art Director.

Vilken känsla vill du skapa i HemnetHemmet-köket och varifrån kommer din inspiration?

Jag vill skapa ett varaktigt rum/kök med hjälp av naturliga material och en jordnära färgskala. Material som blir vackrare med tiden. Känslan är nordisk enkelhet som möter fransk rustik som möter japansk soberhet. Det är i mixen det uppstår något unikt och personligt. Olika träslag, natursten, linne, lera, metall.

Köket ska vara praktiskt, enkelt och trivsamt. Ett stort rustikt träbord med en mix av vintage och moderna stolar, exklusiva vitvaror i ”storköksstil”, en sliten matta och natursten på golvet, en japanskt inspirerad lampa, moduler i olika nyanser från Montana där kokböcker och vackert handgjort porslin kan få stå framme.

HemnetHemmet är ju ett nyproducerat hus. Hur skapar man känsla och karaktär i ett hus som är nyproducerat enligt dig?

Enligt mig skapar man karaktär i ett hem genom att låta inredningen ta tid. De mest inspirerande hemmen är de som har saker och möbler man inte bara med ett klick kan beställa ur en katalog. Utan de som är valda med kärlek, hemsläpade från resor, framletade på loppisar, ärvda, gåvor, men även uppblandade med noga utvalda, moderna möbler och prylar samt en och annan designklassiker.

En personlig och hållbar stil formar man genom att inte slaviskt följa trender utan genom att omge sig med saker som man gillar oberoende om dem är trendiga eller matchar. Många trender återkommer dessutom. Konst på väggarna är ett måste i mina hem. En given mysfaktor är en kamin.

Jessica Ask

Jag är långt ifrån någon expert och har inget ”perfekt” hem

Jessicas intredningsintresse har vuxit fram med åren och när hon flyttade hemifrån blev det loppisrundor och möbelshopping. Det tog ett tag men Jessica upptäckte att det var väldigt roligt att köpa möbler och inredningsdetaljer. På dagarna jobbar Jessica med film och inte med inredning.

Vilken känsla vill du skapa i ditt HemnetHemmet-kök och varifrån kommer din inspiration?

Jag vill skapa en varm och tidlös känsla med mycket naturmaterial, mjuka former, neutrala toner och möbler som håller över tid. Vår familj ägnar mycket tid i köket så det var ett givet rum att hitta inspiration till och inreda i HemnetHemmet.

HemnetHemmet är ju ett nyproducerat hus. Hur skapar man känsla och karaktär i ett hus som är nyproducerat enligt dig?

Materialval är viktigt. Personligen tycker jag att det är vackert med naturmaterial och att blanda möbler och inredningsdetaljer, exempelvis Asplunds med klassiker från Bruno Mathsson, Wegner och Svenskt Tenn. Ofta är det fint att mixa mjuka och hårda/raka former med något loppisfynd som man tycker om. Min stil är nog mer åt det danska hållet med vita väggar, en blandning av designmöbler, några ärvda möbler och en hel del trä. Det fungerar både i nya och äldre hus.

Sara Hagström

Jag har haft kreativiteten och kunskapen med mig genom mitt yrke som förskollärare

Saras inredningshobby började med att hennes mor var väldigt pysslig och inredningsintresserad och fortsatte sedan i hennes yrke som förskollärare. Där är Saras specialintresse pedagogiska innemiljöer, som handlar om att organisera för lärande genom material och miljö. Sara skriver också om inredning och husfix på Creadomi.

Vilken känsla vill du skapa i HemnetHemmet-köket och varifrån kommer din inspiration?

Jag ville skapa en enkel och rustik bistrokänsla i köket, där man förnimmer både naturmaterial och industriella detaljer i en skön mix. Med dessa kontraster i en inredning behövs ingen överflödig dekoration på väggar och bänkytor för att hemmet ska kännas levande.

För mig som själv lever i ett hem med småbarn där det lätt kan bli kaos och oordning från och till så känns denna idé väldigt attraktiv. Jag intalar mig själv att med en avskalad inredning så minimeras intrycken och det blir lättare att hålla ordning. Det känns rätt lyxigt att gå på café i sitt eget hem också.

HemnetHemmet är ju ett nyproducerat hus. Hur skapar man känsla och karaktär i ett hus som är nyproducerat enligt dig?

Genom att framhäva husets karaktäristiska egenskaper. Ta till knep som att låta ett panoramafönster vara en tavla och då undvika färgstark konst bredvid till exempel. Är huset byggt med öppen planlösning så försök utnyttja de tomma ytorna och inred mitt i rummet.

Det är alltid tacksamt att jobba med naturfärger och gärna ton i ton för att göra hemmet varmt och hemtrevligt. Om man vill ha ett ljust och fräscht hem men undvika den vita sterila känslan kan man till exempel jobba med olika nyanser av vitt. Lister målas i en vit nyans och väggen i en annan – på så sätt kan rummet få ett varmare uttryck. Addera även kontraster för att göra hemmet personligt och spännande, till exempel gammalt möter nytt, massproducerat möter unikt, betong möter trä. Lite gröna växter också så är du hemma.

 

 

Text: Hemnet-redaktionen