Fixa finaste juldukningen!

Julmat, godis och hemgjord glögg i all ära, men något som verkligen kan sätta pricken över i:et för julbordet är själva dukningen. Vi bad några av landets inredningsbloggare om deras bästa tips för en stämningsfull juldukning.

Porslinet

Så här säger Weronica på Living by W:
– Mitt tips är såväl budget- som vintagevänligt – duka med gamla jultallrikar! Ta
fram dem ur skåpen eller kanske mer troligt – fynda dem på loppis. De är
perfekta som assietter i juletid och sätter en personlig prägel på
dukningen. För några år sedan hittade jag de finaste, Royal Copenhagen 1972 till 1987, för nästan inga pengar alls. Så fram med de gamla jultallrikarna om ni har dem i skåpen eller skynda fynda på loppis. De är de vackraste av assietter i juletid.

juldukning1

Dekorationen

Emmelie på bloggen Designtjejen har fina dekortips:
– Ett av mina enklaste men också mest hemtrevliga dukningstips till jul är att använda sig av naturen. Plocka in lite grankvistar och kottar och dekorera med på bordet. Ofta behöver man inte göra det så komplicerat, utan använd det du har. Har du några julgranskulor över, så varför inte lägga dessa på tallrikarna? Har du några julgranshängen över så kan du använda dessa som servettringar.

juldukning2

Ett annat fint tips kommer från Maria på Inredningsvis:
– Den här bilden fångar allt jag gillar med naturlig jul som ändå ser lyxig ut. Jag tycker julen har blivit alldeles för kommersiell, tycker vi ska backa, återanvända gammalt och ta från naturen mer istället. Använd en vit eller beige linneduk och vitt klassiskt porslin som underlag. Lägg en grön girlang gjord av gröna kvistar i mitten av bordet. Antingen binder man kvistar runt ett snöre eller så lägger man bara lösa grenar i mitten som en girlang. Lägg gärna dit några små naturliga kottar också för en riktigt julig känsla.

 juldukning8

Bordsplaceringar

Husligheters Maria tipsade oss om de finaste bordsplaceringarna:
– Placeringskort är alltid en fin detalj. Här kommer två varianter jag gillar. Först en superenkel idé som dock kräver att gästerna har olika begynnelsebokstäver. Tvinna ihop en röd och en vit piprensare och forma en bokstav per kuvert. Tokfint!

juldukning4

– Tre polkagrisstänger, lite lim (eller smält socker om du vill kunna äta upp bordsdekoren), ett fint band och vita namnlappar. Vips en ambitiös och väldigt gullig bordsplacering.

juldukning3

Välkomstdrinken

Inredningsvis bjuder även på ett sött glöggtips:
– Ta små pepparkaksfigurer och sätt försiktigt fast på gästernas glöggkoppar. Ger ett mysigt och juligt välkomnande!

juldukning5