Drömmen om Spanien – att köpa hus utomlands

”När man är 50 år får man göra som man vill.” Eva Lönn i Klagshamn i Skåne ska sälja sitt hus för att leva ut drömmen om att flytta till Spanien för att spela golf. För att få huset sålt har hon en alldeles egen strategi – att anlita den snyggaste mäklaren. Men vad händer med Evas dröm om hon inte blir av med huset?

Spanien i topp när svensken köper utomlands

Allt fler svenskar delar Evas dröm om en bostad utomlands med golf, sol och bad som primära syssla. Vi pratade med Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån som är Sveriges största utlandsmäklare.

Varför har det blivit så populärt bland svenskar att köpa bostad utomlands? – Antalet svenskar som köper utomlands ökar hela tiden och det beror mycket på att vi haft en bra ekonomi och en stark valuta, samtidigt som priserna i många länder i Europa gått stadigt neråt. På vissa ställen har priserna sjunkit med upp emot 50% så många ser det som en bra investering.

Vilket land är mest populärt? – Spanien har alltid varit i särklass mest attraktivt och det fortsätter att hålla i sig.

Typical street in Frigiliana, Andalusia, Spain.

Andalusien på spanska sydkusten är ett populärt ställe för svenskar att köpa bostad på.

Många har nog en bild av att det är den lyckliga pensionären som vill ägna dagarna åt att spela golf som köper boende utomlands. Stämmer det? – Ja det är ju helt klart den största kategorin av köpare. Men det är också väldigt många i lite lägre åldrar, från 50+. De köper inför sin pension och börjar tillbringa allt mer tid där även innan de slutat jobba. En annan grupp där vi ser en stor ökning är yngre familjer, mellan 30 och 40 år, som ser det som ett alternativ till en sommarstuga i Sverige. Lägre priser tillsammans med bättre kommunikationer, fler flighter och så vidare gör det både enkelt och lättillgängligt.

Till sist, vad ska man tänka på om man vill köpa bostad utomlands? – Det är mycket som fungerar ganska annorlunda, så var så påläst som möjligt och hitta en mäklare som du känner förtroende för. Den juridiska processen ser ofta annorlunda ut och det finns andra skatteregler man behöver kunna. Dessutom är det många som köper för att hyra ut sin bostad. Det har blivit mer reglerat på många ställen och i exempelvis Spanien kan det skilja sig från region till region. Där kan det vara bra att kolla upp innan vad som gäller.