Grönt är skönt

Det finns väl inget härligare än att fylla sin uteplats med gröna och blommande växter? Att få omge sig bland vackra blommor och underbara dofter ger ro i själen. Tillsammans med RoyalDesign.se tipsar vi här om hur du får till dina odlingar på bästa sätt.

Vad kan jag plantera?

Placera dina växter i olika höjder på balkongen eller uteplatsen – ställ några krukor på golvet, låt en blomlåda hänga på ett räcke och använd en spaljé för klättrande växter. På en spaljé som körs ner i marken kan det vara bra med lite lättare växter, t.ex. luktärt, klematis och blomma för dagen.

image2.2

I Ferm Livings serie Green Living hittar du bland annat fina spaljéer. Korgen och planeringssäcken kommer från Korbo och odlingslådan från SMD Design. Den finns även balkonglåda. Drop från Borste Copenhagen passar fint till kryddväxterna och med serien Odla från Ernst Kirchsteiger ser du lätt vad som är vad i krukorna. Finfina krukor hittar du bland Röshults serie Linné.

Vill du ha färska kryddor till sommarens middagar? Att odla kryddväxter är lätt! Odla (eller plantera färdiga) i ett krukställ som har flera krukor så får du en fin samling av färska kryddor. Flertalet av våra kryddväxter växter naturligt runt Medelhavet och trivs därför bäst om de får stå varmt och soligt. Kryddväxter som du köper i din butik eller handelsträdgård går bra att plantera ut så fort risken för frost är över. Rosmarin är en sådan kryddväxt som gör sig bäst i kruka och som tål lite torka väldigt bra. Även mynta är en perfekt krukväxt med mycket god spridningsförmåga och basilikan brukar klara sig så länge den får stå riktigt varmt.

Mer ätbart? Odla i miniväxthus!

Har du ingen möjlighet till att odla ute eller i stort växthus – skaffa ett miniväxthus! Ställ det i fönstret så växterna får sol, så kan du njuta av den underbara doften och den härliga grönskan även utan uteplats. Alla grönsaker som kräver lite extra värme trivs bra i växthus, såsom gurka, tomater och chili.

image2.3

Perfekta miniväxthus i olika former och storlekar: Kitchen Garden från Fiskars, Greenhouse från Design House Stockholm,  enkelt och minimalistiskt med Grow från Design House Stockholm och serien Green från Sagaform som finns i grönt, blått och rosa.

Vattna rätt och med stil

Soliga dagar behöver växter både inne och ute mycket vatten. Med en snygg vattenkanna kommer du garanterat att vattna med stil. Förutom att vattenkannan kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj finns det också andra fördelar med att låta den stå framme när den inte används. Solvarma blommor vill gärna ha rumstempererat vatten och inte iskallt vatten direkt från kranen. Så du kan med fördel låta vattnet stå och dra sig ett par dagar. En lättillgänglig blomspruta att duscha växterna med under varma dagar är också ett plus om du vill att blommorna ska hålla sig.image2.4

Vattna med stil både inne och ute! Vattenkanna från House Doctor, Svante från Klong, Green blomspruta från Sagaform, A way of living av Eva Solo, Pure Garden av Blomus samt vattenkannor från Garden Glory.

Bra redskap är A och O

Till miniväxthuset och balkonglådorna är det perfekt med en liten örtsax eller liknande. Med den klipper du bort vissna blad och skördar kryddväxterna till middagen. För en större uteplats eller trädgård behövs större redskap, en spade och sekatör är oumbärliga verktyg!image2.5

Att använda bra redskap när du fixar i trädgården både underlättar arbetet, gör det roligare och ger bättre resultat. Använd funktionella och snygga saxar från House Doctor och Fiskars. Plantera med stil med trädgårdsredskap från Garden Glory och Sagaform.

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler och inredning för hela hemmet. Här hittar du årets inneprylar till säsongens uterum, perfekta presenter och massor av härlig design!