Älskade fritidshus!

Med några enkla medel fixar du den där sommarhärliga, lantliga känslan i stugan, så att du trivs och kan koppla av under hela sommaren. Madeleine Pettersson, som har bloggen Bonjourvintage, visar här hur du snabbt sommarfixar torpet.

1

Våren är äntligen här. Du sätter dig i den fullpackade bilen, axlarna åker ner och semesterkänslorna infinner sig nästan direkt. Det är dags att bryta upp från det vanliga hemmalivet och återvända till det älskade torpet, sommarstugan eller fritidshuset igen. Platsen som man återkommer till och skapar sina sommarminnen. Välkommen tillbaka till torpet!

2

Punschverandan är den självklara platsen för mysiga stunder med familjen eller vännerna. Även om det regnar så känns det som att man sitter utomhus – alltså perfekt till midsommarafton! Genom att måla furutaket vitt så känns taket mycket högre än vad det är. Och med Mårbackapelargoner i fönstrens och mörka caféstolar så får du en inspirerande miljö där Carl Larsson möter Edit Piaf.

3

Ni har kanske åkt långt och är trötta när ni kommer fram till stugan, men vill ändå ha mysig stämning snabbt? Köp med er snittblommor och gör vacker bukett som ni sätter i en vas direkt när ni kommer fram – eller spring ut och plocka om det är säsong för det! Till denna buketten använde vi oss av pioner, vita ranunkler, daggkåpa, poppel samt en stor ljusrosa ros.

5

Landetfika är väl ändå bland det bästa? Gör en snabb efterrätt till fikastunden i bersån! Skär upp en rulltårta i skivor och lägg i en skål. Vispa upp 2 dl grädde lätt och klicka över den skivade rulltårtan. Toppa med färska blåbär och dekorera med ätbara blommor som t ex gullviva. Så gott!

6

Fynda fina koppar på loppis för en spottstyver. Plantera sedan frön eller små
växter i dem för att skapa en vacker och lantlig känsla. Dessa kopparna heter
vinranka och är målade av Arthur Percy i flytande blått för Upsala-Ekeby.

7

Lägg vackra trasmattor på trägolvet och sätt en doftpelargon som kallas Dr
Westerlund på soffbordet i vardagsrummet. Kura sedan ihop dig i soffan bland
mysiga kuddar och filtar, passa på och njut av en god bok när sommarregnet
smattrar mot rutorna.

8

Trasmattor finns i inredningsaffärer och kan även hittas på loppisar.

11Behöver du ett nattduksbord till sängen? Använd dig av en gammal trälåda så
skapar du den robusta känslan som passar så fint i sommarstugor. Sätt en kanna med eucalyptus på nattduksbordet – eucalyptus håller länge och gör så att hela rummet luktar fräscht och gott, alltså perfekt till sovrummet!

Text och foto: Madeleine Petersson