Förbered trädgården inför vinter – så gör du

Sörjer du att sommaren med planteringar och odlingar är över? Lugn bara lugnt – det finns mycket kvar att göra! Genom att höströja ordentligt i trädgården blir det mycket roligare att sätta igång på våren.

Frisk luft, glödande höstlöv och doft av fuktig mylla. Nu börjar bästa tiden för att pyssla på tomten. Så här får du en höstfin trädgård och samtidigt som du gör i ordning den för vintervila.   

1. Plantera buskar eller häck. Har du länge tänkt göra något åt grannens insyn? Då är det dags nu! Barrotade häckbuskar och träd som är lövfällande är utmärkta att plantera på hösten innan tjälen går i jorden, precis som rosor och höstblommande perenner.

2. Sätt lökar. Nu ska du sätta lökarna som förgyller din vårrabatt. Det är fint att placera dem runt en trädstam eller lite vilt utspritt i gräsmattan. Blanda gärna ner benmjöl i jorden vid planteringen. Vill du att de ska lämnas ifred av rådjuren väljer du allium eller narciss framför krokus och tulpan.

blomsterlokar
Vårens blomsterlökar kan du sätta redan nu.

3. Ta hand om det nyplanterade. Se till att allt nyplanterat får extra omsorg innan vintern. Vattna och täck över!

4. Klipp gräsmattan. Vid årets sista klippning ska du inte klippa för kort, gräset har lättare att klara kylan om det är lite längre. Ungefär 4-6 cm är en bra klipphöjd. Ligger det löv på gräsmattan är det bara att köra över alltihop så det finfördelas.

5. Vattna det vintergröna. Innan det blir tjäle behöver barrväxter och vintergrönt få rejält med vatten. Täck marken med löv eller täckbark så behålls fukten längre.

6. Gödsla rabatterna. Sprid ut brunnen kogödsel i rabatterna. Det ger struktur och näring till jorden.

apples_850px
Ta hand om dina äpplen – gör du det på rätt sätt klarar de sig länge. Foto: Creative Market

7. Använd löven. De är ett bra sätt att förbättra jorden. Kratta ihop och gräv ner i rabatterna.

8. Rensa bort ogräset. Det är lättare att få loss nu, när jorden är fuktigare.

9. Gräv jorden. Har du ett trädgårdsland med lerjord så mår det bra av att grävas. Du syresätter jorden och får bort en del av ogräset. Du kan också passa på att jordförbättra genom att gräva ner innehållet i din kompost.

10. Ta hand om dina äpplen. Annars gör sniglarna det. Slå in dem i tidningspapper och förvara svalt så håller de längre. Har du mer än vad du kan äta upp kan du lämna in på musteri. Eller kontakta föreningen Äkta vara som startat en fruktförmedling i kampanjen Rädda fallfrukten.

11. Flytta in frostkänsliga lökar. Vissa sommarblommande lökar, som dahlia och Afrikas blå lilja, behöver grävas upp och förvaras mörkt, torrt och svalt över vintern. Låt gärna en del av jorden följa med – eller förvara i sand.

12. Övervintra medelhavsväxterna. Oliv, citron och lagerträd vill ha en ljus och sval vinterplats. Mellan 5 och 10 grader är lagom – flytta in dem exempelvis i garaget.

roses_850px
Har du rosor? De mår bättre om de får skydd mot kylan. Foto: Creative Market

13. Bädda ner rosor. Många plantor mår bättre om de får lite hjälp mot kylan. Kupa rosorna runt nedre delen av stammen med jord, täckbark och lite granris. Rhododendron och klätterväxter trivs också med ett extra lövtäcke.

14. Klä in klättrare. Vissa känsliga klätterväxter känner sig tryggare insvepta i säckväv – särskilt framåt våren när den starka solen lockar plantan att vakna tidigare än vad den är redo för.

15. Flytta plantor. Hösten är en bra tid att göra om det som blev fel. Flytta på lövfällande buskar eller pioner som kan passa bättre någon annanstans.

16. Dela perennerna – få fler plantor. Daglilja, iris, hosta, vintergröna och nepeta är några perenner som går att dela med grannen eller dig själv. Se bara till att de hinner rota sig innan tjälen kommer. Gräv upp, skaka av, studera rotsystemet så att det är ordentligt förgrenat och dela försiktigt med händerna – eller om det behövs – med grep eller spade.

iris
Har du Iris i trädgården? Det blir en fin höstpresent till grannen!

17. Ta in frostkänsliga krukor. Terrakottakrukor är porösa och sprängs lätt sönder när det fryser på. Töm också hinkar och tunnor eller ställ upp och ner, så inte frost och is förstör dem.

18. Isolera krukor. Krukor med plantor som kan stå kvar ute kan du skydda mot kylan genom att svepa in dem i vinterkläder. Ställ ner dem i lådor som klätts invändigt (även i botten) med frigolit och/eller tidningspapper.

19. Gräv ner krukplantor. Har du perenner i krukor kan dessa övervintra i rabatten. Gräv ner och märk ut var du sätter dem, så kan du enkelt plantera tillbaka dem i krukorna när våren kommer. Ett alternativ är förstås att sätta in dem i garaget eller på annan sval plats.

Läs även hur du gör huset vinterredo.

Text: Hemnet-redaktionen