Skördefest – bevara dina godsaker från trädgården!

Sörj inte att sommaren är över! Nu är det ju dags att safta, sylta, konservera – det är himla tur att man kan konservera sommaren på burk! Här får du några inspirerande recept och tips på vad man kan göra med äpplen och päron och även lite ”svårare” frukter och bär, såsom plommon, rönnbär och lök. Bjud dina vänner på en härlig skördefest och på naturens egna skafferi!Skördefest_4

Rönnbärsgelé

Brukar du också fråga dig vad man kan göra med alla rönnbären som frodas på träden i september och oktober? Gör rönnbärsgelé! Det är fantastiskt gott till söndagssteken.

Rönnbär_1

Ingredienser 3,5 liter rönnbär 2msk citronsaft 9 dl socker/liter saft

Så gör du: 1. Koka upp vattnet och rönnbären. Koka bären i cirka 20 minuter eller tills bären mjuknat. 2. Tillsätt citronsaften och rör runt. 3. Låt saften självrinna genom en silduk eller en ren handduk i ett durkslag i några timmar, Fånga upp saften i en stor kastrull eller skål. 4. Mät upp saften och sockret. Sjud sedan saften på medelvärme och rör runt så att sockret löser sig. så att det hinner smälta. 5. Låt blandningen koka upp och dra sedan av kastrullen från värmen från värmen. 6. Ta bort skummet. 7. Häll upp gelén i varma och rena burkar. 8. Låt svalna och skruva på locken. 9. Förvara rönnbärsgelén i kylskåp.

Rönnbärsgéle_1

Fler förslag på vad man kan göra med rönnbär:rönnbärsvin, torkade rönnbär, picklade rönnbär, rönnbärssnaps

Äppelmust

Det finns nog inget godare än äppelmust! Äppelmust är råsaften som man får fram när man pressar äpplen och innehåller därför en ingrediens. Men det behövs många äpplen för att kunna pressa ut en riklig mängd must. Så om du har många äpplen hemma som du inte vet vad du ska göra med – då är äppelmust världens bästa grej! Ett tips är att att besöka ett lokalt musteri där man lämnar in sina äpplen och får tillbaka gyllene äppelmust med sig hem!

Äppelmust_1

Fler förslag på vad man kan göra med äpplen:torkade äppelchips, äppelpaj, äppelmuffins, äppelmos

Plommonchutney med kanel

Detta är en fantastisk chutney med många smaker som är perfekt till höstgrytan! Till detta receptet har vi använt oss av ljusa plommon därav den ljusa färgen men det går bra att använda mörka plommon om så önskas.

Plommonchutney_1

Ingredienser: 1 kg plommon 1 röd chili 4 dl vit sirap 2 1/2 dl vitvinsvinäger 1 msk riven färsk ingefära 1 kanelstång eller 3 tsk malen kanel 3 tsk gula senapsfrön Salt

Så gör du: 1. Skålla plommonen för att slippa små beska skalbitar. 2. Lägg alla plommon i kokande vatten i 30 sekunder. Låt de svalna lite. 3. Skär ett snitt i skalet och dra bort skalet. Skär plommonen i bitar och ta bort kärnorna. 4. Häll i plommonbitarna i en gryta och koka upp tillsammans med de andra ingredienserna. 5. Låt allt sjuda i cirka 50 minuter. 6. Smaka sedan av chutneyn med salt och häll upp i varma burkar. 7. Förvara burkarna i kylskåp.

Plommonkaka

En riktigt god och vacker plommonkaka där det sura möter det söta! Ät gärna med en klick grädde eller glass till.

Förberedelser Plommonkaka_2

Ingredienser: 1 liter plommon 150 gram smör rumsvarmt 2 ägg 2,5 dl florsocker 1 tsk Vaniljsocker 2 dl vetemjöl 0,5 tsk bakpulver Florsocker

Så gör du: 1. Dela och kärna ur plommonen. 2. Rör smöret mjukt med en elvisp. 3. Separera äggulor från äggvitan. Vispa äggulor och florsocker pösigt. 4. Blanda ner det mjuka smöret lite i sänder. 5. Blanda mjöl, vanilksocker och bakpulver. Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten. 6. Vispa äggvitorna till fast skum. Och vänd till sist i smeten. 7. Häll smeten i en smord pajform. 8. Lägg plommonen i smeten med den rundan sidan upp. 9. Grädda kakan på 175 grader i cirka 30-40 minuter. 10. Låt kakan svalna något. Pudra med florsocker. 11. Servera med vispad grädde.

Plommonkaka_2

Fler förslag på vad man kan göra med plommon:plommonglass, plommonkompott, plommonsylt, plommonmarmelad

Picklad lök

Att pickla lök är både gott och enkelt! Ett förslag är servera det som ett tillbehör till fredagstacosen – det kommer bli en hit!

Lök_2

Ingredienser 2 st rödlökar 1 dl ättika 12% 2 dl socker 3 dl vatten 0,5 tsk salt

Så gör du: 1. Skala rödlökarna och hacka den tunt. 2. Lägg rödlöksskivorna i en glasburk med lock. 3. Blanda ihop ättikssprit, socker, salt och vatten i en kastrull. 4. Värm upp och rör runt till sockret har löst upp i vattnet. Häll vätskan över rödlökarna i burken. 5. Låt stå i kylen minst en timme innan den picklade löken är helt färdig!

Fler förslag på vad man kan göra med lök:karamelliserad lök, löksoppa, lökringar, stekt lök, rostad lök

Päronkräm

Päronkräm är en barndomsklassiker som är så gott till mellis! Om du har mogna päron hemma så kan du enkelt göra egen päronkräm.

Päronkräm_1

Ingredienser: 4 mogna päron 2 dl vatten 0,5 dl socker 1 tsk vaniljpulver 1 tsk kanel 1,5 msk potatismjöl 1,5 msk vatten

Så gör du: 1. Skala och dela päronen. 2. Koka upp vatten, socker, vaniljpulver och kanel. 3. Lägg i päronbitarna och låt koka i cirka 20 minuter eller tills päronen är mjuka. 4. Ta bort kastrullen från plattan och mixa päronen med en stavmixer. 5. Ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan. 6. Blanda ihop potatismjöl och vatten och häll i kastrullen samtidigt som du rör runt. 7. Låt koka upp igen och fortsätt röra. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt de svalna lite. 8. Strö lite socker över så att krämen inte får ett ”skinn” 9. Servera krämen som den är eller med mjölk.

Fler förslag på vad man kan göra med päron:inlagda päron, päronkaka, päronmarmelad, päronmos

Skördefest_4