Avsnitt 6: Svenskar som flyttar utomlands

Radioprofilen och Paradise Hotel-deltagaren Thobias Thorwid ska flytta ihop med pojkvännen Anton. Först måste Antons lägenhet vid Mariatorget i Stockholm säljas. För att uppnå maximal värdering bestämmer de sig för att träffa tre olika mäklare. Eva Lönn i Klagshamn i Skåne, ska sälja sitt hus för att leva ut drömmen och flytta till Spanien och spela golf. Efter fyrtio år på samma plats känner Lotta och Ingemar Svensson att det är dags att röra på sig. Tanken är att sälja sitt toppmoderna kontorsinredda hus i Malmköping för att se sig om efter nya utmaningar. Inredaren Maria Celin ger tips om hur man med hjälp av gamla bortglömda saker kan ge nytt liv till sitt kök.

Se avsnittet på TV4 Play

Spanien – om svensken själv får välja!

Vi är ett av världens mest beresta folk och nu blir det allt vanligare att vi även köper bostad utomlands. Precis som med Eva Lönn är Spanien det land där vi helst köper – men varför lockar egentligen en bostad i utlandet?

Costa del Sol

Sommarlov med solgaranti. Sköna pensionärsdagar med golf och bad som primära sysslor. En retreat på annan ort – eller bara en investering för framtiden? Svenskarna köper allt oftare bostad utomlands och anledningarna kan vara många. Men hur ser marknaden egentligen ut? Vi pratade med Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån som är Sveriges största utlandsmäklare.

Varför har det blivit så populärt bland svenskar att köpa bostad utomlands? – Antalet svenskar som köper utomlands ökar hela tiden och det beror mycket på att vi haft en bra ekonomi och en stark valuta, samtidigt som priserna i många länder i Europa gått stadigt neråt. På vissa ställen har priserna sjunkit med upp emot 50% så många ser det som en bra investering.

Vilket land är mest populärt? – Spanien har alltid varit i särklass mest attraktivt och det fortsätter att hålla i sig.

Andalusien på spanska sydkusten är ett populärt ställe för svenskar att köpa bostad på.

Många har nog en bild av att det är den lyckliga pensionären som vill ägna dagarna åt att spela golf som köper boende utomlands. Stämmer det?– Ja det är ju helt klart den största kategorin av köpare. Men det är också väldigt många i lite lägre åldrar, från 50+. De köper inför sin pension och börjar tillbringa allt mer tid där även innan de slutat jobba. En annan grupp där vi ser en stor ökning är yngre familjer, mellan 30 och 40 år, som ser det som ett alternativ till en sommarstuga i Sverige. Lägre priser tillsammans med bättre kommunikationer, fler flighter och så vidare gör det både enkelt och lättillgängligt.

Till sist, vad ska man tänka på om man vill köpa bostad utomlands? – Det är mycket som fungerar ganska annorlunda, så var så påläst som möjligt och hitta en mäklare som du känner förtroende för. Den juridiska processen ser ofta annorlunda ut och det finns andra skatteregler man behöver kunna. Dessutom är det många som köper för att hyra ut sin bostad. Det har blivit mer reglerat på många ställen och i exempelvis Spanien kan det skilja sig från region till region. Där kan det vara bra att kolla upp innan vad som gäller.