Fem lättskötta krukväxter

Är du en av dem som gång på gång slänger vissna växter i soptunnan? Det är inte kört för dig! Här är en kort lista på några krukväxter som är allt än lätta att ta kål på och som underlättar när du vill följa en av höstens stora trender – att styla hemmet med lite grönt.

Monstera

vaxt_monstera

Trendväxternas hövding som känns igen på dess stora flikiga blad. Ett måste för den som vill piffa till hemmet med något hållbart. Ge Monsteran en dusch i veckan och håll den borta från direkt solljus så håller den ett bra tag, även om den placeras lite längre in i rummet.

Svärmorstunga

vaxt_svarmorstunga

Växten med det föga smickrande namnet skiftar i grönt och gult. Tar du extra bra hand om den kan den faktiskt börja blomma. Superlätt att sköta: den behöver inte särskilt mycket ljus och den ska vattnas när den känns lite torr, en gång varannan vecka ungefär.

Garderobsblomma

vaxt_garderobsblomma

Precis som namnet antyder så kan du lämna garderobsblomman i ett mörkt rum en längre tid utan att den vissnar. Med stabila stjälkar som växer på höjden får du en ordentligt grön klick i rummet. Vattnas någon gång i månaden och hålls undan från direkt solljus.

Aloe vera

vaxt_aloevera

Växten som multitaskar. Den håller länge, renar luften och läker sår. Det är nämligen så att gelén inuti bladen har läkande effekt på alla möjliga hudbesvär, det är bara att smörja in dig vid behov. Vattna den litegrann när den känns lite torr och ge den lite sol så håller den länge.

Kaktusar

vaxt_kaktus

Öken, torka och kaktusar. Det säger en hel del om hur ofta du behöver vattna dem. Placera helst dessa taggiga växter vid ett soligt fönster men de klarar sig fint i skugga, där de dessutom blommar om du har tur. Fukta dem någon gång i månaden.

Bonus: Plastväxter

För dig som letar grönska utan ansvar. Det enda du behöver tänka på är att damma av dem ibland. Nackdelen är att du varken får engagemanget i att ta hand om en växt eller den fräscha luften växterna ger på köpet. Men de vissnar iallafall inte!