Årets sötaste vinnare!

Efter månader av knådande, kavlande, vispande, gräddande och spritsande är segraren i tv-programmet Hela Sverige bakar utsedd. Vi på Hemnet säger grattis till Shireen Selfelt, Sveriges nya stjärnbagare!

shireen
Shireen Selfelt, vinnaren av årets Hela Sverige bakar. Bild: Frida Wismar.

– Tack, det känns helt fantastiskt! Det kändes mycket större än jag någonsin trott. Att vinna efter all denna tid man lagt ner, att ha familj och vänner där som kramade om en… Det betydde så mycket!

Hur var nerverna inför finalen?
– Jag kände mig faktiskt ganska säker på mig själv. Det har gått bra under hela programmet och jag hade flest stjärnbagartitlar av alla, tre stycken. Samtidigt var jag ju oerhört trött. Finalen drog ut på tiden, det var kallt och alla var otroligt utmattade. Jag trodde jag skulle bli superglad och bara hoppa och skrika om jag vann men det blev mer som en bubbla, jag kunde inte tro att det var sant.

Finalen i Hela Sverige bakar sändes ikväll, tisdagen 29 november, men avgjordes redan i början av juni. Shireen har alltså bevarat sin stora hemlighet i nästan ett halvår!
Hur kunde du hålla tyst?
– Det var inte lätt men jag har visst ett bra pokerface, säger Shireen och skrattar. Det var nog jobbigare för min mamma, hon var ju superstolt och ville gärna berätta för alla hon kände direkt!

dessert
Shireens bakbok är full av härliga recept på bullar, bröd, tårtor och desserter. Bild: Frida Wismar.

I finalprogrammet bakade de tre finalisterna varsin bröllopstårta. Vad hade du för taktik?
– Vi fick instruktioner om vad brudparet gillade, så jag utgick från det och vad jag själv tycker är gott. Det blev en annorlunda bröllopstårta – men jag tappade en tårta i golvet!

Du tappade en tårta i golvet? Hur löste du det?
– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra, det är ju inget man räknar med direkt. Men det var bara att lappa ihop och göra det bästa av situationen. Det blev ändå väldigt bra. Dessutom hade jag provbakat tårtan hemma tre gånger innan så jag visste vad jag gjorde.

brollopstarta
Vinnartårtan från programmet, Caribbean wedding. Bild: Frida Wismar.

Vad är den största utmaningen att vara med i ett bakprogram?
– Det är helt andra förutsättningar än man är van vid. Hemma kan ett bakverk bli helt fantastiskt varje gång, men i programmet blev det sällan perfekt. Man har massor av kameror över huvudet, programledarna går runt och pratar med en när man bara vill fokusera, vädret påverkade eftersom vi stod utomhus. Det var inte lätt men man får hantera det utifrån förutsättningarna och jag har lärt mig otroligt mycket.

Shireen fortsätter:
– Dessutom är det ju en stoooor utmaning när man ska baka något som man aldrig bakat förut och som man inte ens vet hur det ska smaka. Snöägg till exempel – jag bara tänkte: vad sjutton är det?! Då gäller det att bibehålla lugnet och inte få panik.

bullar
3-i-1-bulle med pistage, mandelmassa och vaniljkräm. Bild: Frida Wismar.

Det låter som att man behöver vara väldigt driven och fokuserad?
– Så är det verkligen och det var nog delvis därför jag vann. Jag var hela tiden otroligt fokuserad. Det är fjärde gången jag söker till programmet och jag hade bara bestämt mig att i år är det min tur!

Shireen som till vardags arbetar som säljare har nu några intensiva veckor framför sig med events, intervjuer och inte minst lansering av sin egen bakbok ”Baka som en stjärna”.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Jag har väl ingen ambition att öppna ett eget bageri. Men jag vill väldigt gärna fortsätta att baka, att göra events och på alla sätt jag kan inspirera andra till att baka. Jag vill visa att det är inte så svårt utan bara väldigt väldigt roligt.

Shireens choklad- och oreopaj

chokladpaj
Testa denna choklad- och oreopaj, perfekt som avslutning under julens alla kalas! Bild: Frida Wismar.

Det här är en superenkel paj som inte tar många minuter att svänga ihop. God Oreobotten, mjuk chokladganache och syrliga röda vinbär, allt man behöver i en tugga! Smaksätt gärna chokladganachen med till exempel kardemumma eller söt lakrits, det är inte alls tokigt!

botten
2 pkt oreokex (ca 308 g)
100 g smör

chokladganachen
200 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
2 ½ dl vispgrädde
200 g röda vinbär, hallon eller
jordgubbar, till garnering
krossade oreoekex, till garnering

till servering
vaniljglass eller lättvispad grädde

Gör så här
1. Mixa oreokexen till smulor i en mixer och dem lägg i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och blanda med kaksmulorna. Rör tills det precis går ihop och tryck ut blandningen i en pajform, cirka 20 cm i diameter. Jämna till botten med fingertopparna eller med ett decilitermått. Låt stå i frysen i 10 minuter.
3. Hacka chokladen i små bitar.
4. Häll grädden (och eventuell smaksättning, se tips) i en kastrull och låt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen direkt, blanda ner chokladen och rör om med slickepott tills chokladen har smält.
5. Ta ut oreobotten ur frysen och häll chokladblandningen över. Ställ i kylskåp i minst 2 timmar eller över natten.
6. Ta ut pajen ur kylskåpet 15 minuter innan servering. Garnera med röda vinbär och krossade oreokex och servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Du hittar många fler härliga recept i Shireens bok ”Baka som en stjärna”!

shireen_omslag1