Grönt och vitt i vackraste adventsbuketten

Bara dagar kvar till första advent och vi har haft blomverkstad i växthuset! Ska du ha gäster på söndag, kanske är du bortbjuden på adventsfika eller bara är ute efter vackra blommor att pryda hemmet med? Vi tipsar om en otroligt vacker bukett i vita toner, perfekt att njuta av till första glöggen.

hemnetforstaadvent
Finaste adventsbuketten! Vi har använt anemon, kapstjärna, hyacint, ros, amaryllis och blandade kvistar av grönt, bland annat skimmia, enris och Green Bell.

När en bukett går i ett färgtema, välj gärna blommor och blad med lite kontrasterande former – då får du en mycket mer livfull bukett! Här syns exempelvis rosor med många kronblad, skira anemoner och den spetsiga kapstjärnan med många små blommor.

Förbered buketten genom att snitta alla stjälkar och ta bort alla blad som hamnar vattenytan i vasen. När du gör blandade buketter är det viktigt att tänka på att hårda stjälkar ska ha långa sneda snitt och mjuka stjälkar snittas rakt av. Blandbuketter vill ha rumstempererat vatten.

hemnetforstaadvent1
Snitta mjuka stjälkar rakt av, hårda vill ha långa snedskurna snitt.

En klassisk bindning är den sk spiraltekniken, där stjälkarna läggs som i en spiral – då får du en fin sammansättning. Ett knep för den som inte är så van är att utgå från en förgrenad grön kvist – här skimmia – och börja buketten utifrån den. Här placeras blommorna – anemon, kapstjärna, hyacint och ros – kring kvisten just i en spiral. Om man vill ha en mindre bukett kan man stanna här och bara sätta till lite mer grönt kring blommorna.

hemnetforstaadvent2
Börja med en större blomma eller förgrenad kvist i mitten och bygg sedan buketten runt om, som i en spiral.

Vi valde att binda en stor bukett som byggts ut kring skimmiakvistarna. I kanten sitter mer grönt och i mitten har en amaryllis stuckits ned. Vasen är en klar rund modell som många har i skåpen. Fördelen med denna vas är att bindningen får stöd i öppningen, medan stjälkarna sedan sprids fint i vasen.

hemnetforstaadvent3
En klotformad vas gör sig ypperligt till denna typ av bukett.

Våga vara kreativ med blommor och bindningar! Om man utgår från grundförutsättningar med rätt snitt och vatten är det roligt att leka fram något som man tycker är fint. Det är tacksamt att tänka form, färg och höjd. Spela med kontraster och ta in naturen – här har vi valt enris – och lite längtan – här skirt vårlikt bladverk med Green Bell. Med hopp om en fin första advent!

Text och foto: Weronica Fremenius, Living by W

hemnetforstaadvent5
Trevlig första advent!