Ljuvliga juliga pastellbukett!

Vi går mot andra advent och det är härligt att smycka hemmet med blommor av olika slag. Men julen kan ju vara mer än röd och vit! Låt dig inspireras av en bukett i ljusa pastelltoner, men som ändå bär med sig säsongens stämning fullt ut.

Dags för blommor till andra advent! Kanske en fin gå-bort-bukett till helgen? Här har vi utgått från några av de vanligaste blommorna som säljs i buntar – även i mataffärer – nejlikor, rosor och amaryllis. Till dem sätter vi blandade kvistar av säsongens gröna – barr från skogen, vide, eucalyptus, mjuktall och fjädersparris.

1. Hönsnät gör buketten stadig

Om man vill vara mer fri i sin komposition av buketter och använda andra kärl än vaser är det bra att utgå från ett hönsnät. Nätet säljs i blomsteraffärer och vanlig byggvaruhandel. Klipp till lämplig storlek med en avbitartång och rulla ihop till en boll. Förankra nätet med lite maskeringstejp om det behövs. I denna bukett är det viktigt att tänka på att behålla större hål i nätet och eventuellt klippa upp dem mer, för att anpassa dem efter amaryllis tjocka stjälkar.

Hönsnätet ser till att buketten står stadigt oavsett kärl.

2. Utgå från de gröna kvistarna

När nätet är på plats i krukan – här krukan Elsa av Mikaela Willers – börjar vi med att sätta i de gröna kvistarna genom att sticka ned dem i nätet. Placera gärna något grönt med karaktär i mitten för att få en form på arrangemanget – vi han använt en förgrenad tallkvist. Låt gärna något grönt hänga ned vid krukan – här fjädersparris – för ett mer livfullt uttryck.

Glöm inte att fylla på krukan med grönt emellanåt.

3. Opp, amaryllis!

Sätt sedan i amaryllisarna. Om man vill ha ett mindre arrangemang går det fint att stanna här. Tänk på att en blomma som amaryllis ändrar karaktär när knopparna efter hand slår ut. Det är vackert att blanda sorter – här rosarödstrimmig Popov, aprikos Rinola och orange Desire.

Kombinera amaryllisblommor i olika färger.

4. Tänk form, höjd och bredd

Att göra ett arrangemang som detta är lite som att måla en tavla. Kreativiteten får fritt utlopp och ingen bukett blir riktigt den andra lik. Några tips på vägen är att tänka form, höjd och bredd. För att få djup i buketten tänk gärna på lager, riktning på blommorna och att variera stjälkarnas längd. Viktigt är också att ge alla blommor nya snitt. Med hopp om en fin andra advent!

Ge buketten ett djup genom att placera växterna i olika lager.

Text och foto: Weronica Fremenius, Living by W