Allt för julbaket

Goda bakverk och bröd hör julen till! Royal Design tipsar om bra köksredskap att ha till bakningen och ett mycket gott recept på julbröd.

Pepparkaksbaket

Pepparkakor är en klassiker under julen och att göra egna är väldigt kul för både stora som små. Hela familjen kan vara med och hjälpa till med bakningen och på slutet kommer det roligaste, som brukar uppskattas av barnen – nämligen att göra former och figurer av degen. Så som hjärtan, pepparkaksgubbar, julgranar och stjärnor eller varför inte låta barnen skära ut sina egna former med en matkniv. Men kom ihåg att kavla ut degen så den blir så tunn som möjligt för att få krispiga och goda pepparkakor. När pepparkakorna sedan är färdig gräddade är det dags att dekorera några stycken med kristyr.

Köksmaskin från KitchenAid. Kökshandduk från Himla. Kavel från Normann Copenhagen. Pepparkaksformar från Sagaform. Prylar till pepparkaksbaket hittar du här.

Julbröd

En bra köksmaskin är A och O när det är dags att baka det ljuvliga julbrödet. Den arbetar smidigt fram en perfekt deg. Andra köksredskap som är bra att ha är en köksvåg – för att mäta till exempel smöret, och den köksvågen är även fin att ha framme som dekoration sedan. Mortel är bra att använda om det ska i någon krydda som behövs mortla innan den slängs ned i degen. Gulliga köksmått i set om 5 blir också en fin detalj att ha framme när de inte används till bakningen.

Köksmaskin från OBH Nordica. Köksmått från Alessi. Våg från Lene Bjerre. Mortel från Gense. Grytvante, grytlapp och träredskap från Per Morberg. Produkterna hittar du här.

Yoghurtlimpa med fikon och valnötter

Ett saftigt bröd bakat på yoghurt, bovete och havre. Fritt från gluten och fullspäckat med fikon och valnötter. Det går bra att byta ut yoghurten mot havre- eller sojayoghurt för ett mjölkfritt bröd.

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Blötlägg fikonen i vattnet. Låt stå i cirka 15 minuter.
  • Blanda bovetemjöl, havremjöl, havregryn, linfrön, psylliumfröskal, fibrex, salt, valnötter och bikarbonat i en bunke.
  • Blanda yoghurt, olja, honung och avrunna fikon i en annan bunke. Blanda samman med mjölblandningen, rör ordentligt.
  • Häll smeten i en oljad brödform, 1,5 liter, och jämna till med blöta händer eller med hjälp av en slickepott. Pudra med bovetemjöl.
  • Grädda i mitten av ugnen 1 timme. Låt svalna och stjälp sedan upp brödet.

Kreativa bakelser

Skapa vackra och kreativa bakelser med olika formade bakformar. Där saffranskakan blir till en fin snöflinga och pepparkakskakan blir till ett häftigt hus. Finns även att få som små julklappar, pepparkaksgubbar och hjärtan. Strö sedan över florsocker på bakelsen som dekoration, för en mer vintrig känsla på kakan.

Decilitermått är ett redskap som bland annat behövs för att göra dessa bakelser, och att ha ett par sådana i mässing gör det hela lite roligare att baka och kan sedan låtas hänga framme i köket. En röd bakskål passar också fint att baka i när det ska bakas julkakor.

Bakform Snöflinga från Nordic Ware. Decilitermått från Ferm Living. Slickepott från Rosti. Skål från Rosti. Bakform Pepparkakshus från Nordic Ware. Här hittar du grejerna till husfixet!

Serveringsfat

Bakelser och bröd i alla ära, men kom ihåg att också ha passande serveringsfat till dem. Pepparkakor och andra småkakor kan placeras på serveringsfat som har flera våningar. Större mjuka kakor är fina att ha på ett tårtfat och julbrödet passar fint på en serveringsbricka i trä, då det även går att skära upp brödet på den också.

3-våningsfat från Koziol. Tårtfat/Serveringsfat från Sagaform. Serveringsbricka i trä från Nicolas Vahé. 2-våningsfat från Royal Copenhagen. Här hittar du serveringsfaten.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!