Finaste blommorna till juldukningen

Julen är snart här och det börjar bli dags att planera juldukningen. Varför inte göra en klassisk uppsättning som blir centralt blickfång på julbordet?

advent4_0
En fantastisk julbukett! Rött från amaryllis och rosor med gröna toner från bland annat eukalyptus, pistage och mistel.

Låt dig inspireras till ett lågt bordsarrangemang som låter gästerna synas, samtalen flöda och kanske ger upphov till en och annan puss vid bordet eftersom vi satt mistel i (även om det blir svårt att stå under den).

advent4_1
Passa på att klämma in en och en annan puss vid matbordet – det finns trots allt mistel i buketten.

Blanda ljust och mörkt för mer liv

Här har vi valt sammetsröda rosor, nejlikor och en djupröd amaryllis som nästan skiftar i lila innan den slår ut – Benfica. Ett klassiskt knep för att binda ihop ett arrangemang och att samtidigt få mer liv i det är att ta in en ljusare blomma som ändå tar upp den aktuella tonen. Här är det amaryllisen Fledermaus med sina röda strimmor. Vi har även med mycket vintergrönt, kvistar från naturen, fresia för doftens skull och mistel. Mistel torkar lätt, men om de ställs i vatten håller de sig ofta fina längre.

En låg och bred kruka passar fint till bordsbuketten. Här är Prins Eugens Waldemarsuddekruka.
En låg och bred kruka passar fint till bordsbuketten. Här är Prins Eugens Waldemarsuddekruka.

Brett och lågt istället för högt

Till ett arrangemang som detta är det en fördel att använda ett lågt kärl. Här syns den klassiska Waldemarsuddekrukan som formgavs av Prins Eugen 1915. Andra tips är att titta på loppis efter gamla soppterriner som blir utmärkta till julens blommor. Vi klipper till ett hönsnät, förankrar det i krukan och börjar med det gröna. Kvistar och grenar sticks in i fyrtiofem graders vinkel och på så vis bestämmer vi bredden. Här syns eucalyptus, marton, green bell, pistage, mjuktall, lärk och mistel. Här blir bredden framförallt i sidled. Framifrån och bakifrån sticks kortare kvistar in vid krukan.

Bygg på den gröna grunden med rött i form av rosor och amaryllis.
Bygg på den gröna grunden med rött i form av rosor och amaryllis.

Variera höjden

Vi är vana att se amaryllisar med sina långa stjälkar, men här får blommorna komma i fokus. Vi sticker ned fyra amaryllisar av samma höjd i krukan i en symmetrisk komposition. Sedan fyller vi på med de andra blommorna. Variera gärna höjd på dessa stjälkar. Tänk på form, djup och balans, men gör inte precis lika i hela arrangemanget för mer liv. Snitta om blommorna när de har den höjd som önskas.

advent4_4

 

Med hopp om blomsterinspiration i julstöket!

Text och foto: Weronica Fremenius, Living by W