Drömmen om ett fritidshus

Ett charmigt torp i skogen, ett härligt båthus längs kusten, en fjällstuga med bastu i norr… Drömmen om ett fritidshus kan se ut på många sätt och vi blir allt fler som hänger på den drömmen.

fritidshus

Att ha ett eget retreat någonstans, dit man kan fly och lämna storstadsbruset bakom sig för en stund, bara sitta på trappan med en kaffe och lyssna på fågelkvittret och skogens sus – visst låter det lockande!

Fler och fler vill ha ett fritidshus

Hos allt fler spirar drömmen om ett eget sommarhus. Antalet sidvisningar på fritidshus på Hemnet har sedan 2014 ökat med mer än 100%. Under samma tid har utbudet sjunkit med 6%. Intresset är alltså skyhögt samtidigt som antalet hus blir allt färre. De låga räntorna kan vara en anledning till att så få hus säljs just nu.

– Just nu är det attraktivt för många att ha kvar sitt fritidshus och kanske hyra ut det istället för att sälja. Kostnaden för att behålla sin stuga är rekordlåg samtidigt som fritidshuspriserna har ökat kraftigt de senaste åren, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Svensk mäklarstatistik bekräftar att priserna på fritidshus har ökat kraftigt.

– Under de senaste 12 månaderna har priserna gått upp med cirka 10 %, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

Slutpriser på fritidshus – senaste 12 månaderna

”Bra att hyra först”

Tobias och hans familj köpte ett 1800-talstorp mellan Västerås och Enköping förra året.

– Vi är jättenöjda. Vi hyrde ett hus först, det var ett bra sätt att ta reda på hur det var att ha fritidshus. Vi hade gärna fortsatt hyra om inte standarden på det huset varit väldigt låg. Det var fantastiskt fint men saknade el, vatten och värme. När vi fick vårt andra barn blev det lite tufft. Vi letade aktivt på Hemnet i ungefär fem-sex månader innan vi hittade rätt.

fritidshus2

Fritidshus till salu

Alla fritidshus till salu på Hemnet just nu