Designklassiker: Lilla Åland

Den ursprungliga färgen på stolen är blå. Lilla Åland tillverkas fortfarande och kan fås i olika färger och ytbehandlingar. Foto: Stolab

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Pinnstolarnas pinnstol, Lilla Åland, möbelmogulen Carl Malmstens kanske mest älskade och mest sålda möbel.

Det var en gång på Åland 1938. Carl Malmsten befinner sig där som lärare för en slöjdkurs. På en inspirationspromenad hamnar man i Finnströms kyrka, där några pinnstolar av skiftande modeller står uppradade. Carl Malmsten blir förtjust och ritar av dessa och senare blir ritningar kärnan i den stol som efter kompletteringar anpassas för produktion 1942. Eftersom Carl Malmsten ofta döpte sina möbler efter orter (eller efter beställare, stämningar och kulturpersonligheter) blir namnet på stolen naturligt nog Lilla Åland.

Det speciella med stolen lilla Åland och kanske svaret på dess populäritet är att den trots sin enkelhet är bekväm att sitta på med sin höga rygg och lätt skålade sits. Stolens ursprungliga färg sägs vara blå, på begagnatmarknaden är omålade exemplar dock vanligast. Lilla Åland tillverkas fortfarande och kan fås i olika färger och ytbehandlingar.

Carl Malmsten är en gigant inom svensk formgivning. Hans stora genombrott kom 1916 när han som 28-åring vann en tävling om uppdraget att formge möbler till Stockholms nya stadshus. Dessa möbler blev startskottet för flera prestigefyllda uppdrag. Under 1920-talet samarbetade Malmsten med Ivar Tengbom, en av den tidens mest framstående arkitekter, och fick rita möblerna till både Konserthuset och Tändstickspalatset. Om början av karriären var fokuserad på exklusiva produktioner av dyrbara träslag så kom han med tiden att även arbeta med möbler för en bredare allmänhet. Pinnstolen Lilla Åland är ett fint exempel på det.

Namn: Lilla Åland
Födelseår: 1942
Nationalitet: svensk
Material: trä
Formgivare: Carl Malmsten
Hitta den här: Nyproduktion finns att köpa i olika färger och med olika ytbehandlingar hos bland andra Malmstenbutiken och Stolab. Begagnade exemplar kan dyka upp på auktion eller loppis om du har tur.

Det visste du inte: Lilla Åland finns som frimärke! Hösten 2014 bestämde sig Posten för att hylla svensk möbeldesign och låta fem älskade stolar få bli frimärke. En av dem är Lilla Åland.

Text: Hemnet-redaktionen
Källa: Waldemarsudde, carlmalmsten.se, Hem och Antik