Tvätta ditt hus och få glansen tillbaka – så gör du!

Du behöver inte måla ditt hus för att få det se nymålat ut. Genom att tvätta ditt hus regelbundet så får du en fräsch fasad snabbt, bevarar den befintliga färgen och risken för alg- och mögelpåväxt minskar. Det är både enkelt samt nödvändigt, och resultatet är att du får ett hus som mår bättre!

Hemnet-1
Efter bara några timmar så får huset tillbaka sin glans och det känns nymålat.

Förr i tiden behövde man aldrig tvätta sin fasad. Men på grund av att vi har fått ett varmare och fuktigare klimat i Sverige så ökar påväxten av alger och mögel. Svamp och alger trivs i fuktigt väder och hittar lätt till träfasader. Det är standard att vi tvättar våra hus inför en ommålning men i dagens läge så behöver vi tvätta våra hus oftare för att underhålla och minska angreppen mot mögel och alger. Rekommendationen är att tvätta huset varje eller vartannat år, beroende på hur snabbt fasaden samlar på sig smuts. Och ju snabbare du behandlar påväxten, desto enklare blir hela tvättprocessen.

Hemnet-2

Hemnet-3
Miljövänligt diskmedel är både bra för naturen och för plånboken.

Flera tester visar att ett miljömärkt diskmedel eller såpa går lika bra som allehanda kemikalier, både när det gäller avlägsnande av påväxt som skydd mot nya angrepp. Det är även billigare och mer snällt mot naturen. Om fasaden mot förmodan ändå inte skulle bli ren så kan man testa miljömärkt alg- och mögeltvätt.

Hemnet-4
Tvätta först med en rotborste så att smutsen lossnar och torka sedan av med en trasa.

Om du har målat huset i en oljefärg så kan du dra handen över fasadytan och se om färgen kritar av sig, då bildas det en ljus beläggning på fasaden som gör att kulören bli ljusare än vad den ska egentligen vara. När du tvättar huset så tar du bort kritan och huset får tillbaka sin ursprungliga färg och glans. Tiden du lägger på att tvätta huset kommer du få tillbaka nästan direkt, huset ser nymålat ut längre och så förebyggs oönskad röta i träfasaden.

Hemnet-5

Hemnet-6
En byggnadsställning kan vara bra att ha så att man kan tvätta en större yta.

Så gör du när du tvättar fasaden

Du behöver: Handskar, diskmedel/såpa som är miljömärkt, tvättborste eller rotborste, hinkar och trasor. Om du har ett stort hus så kan det vara bra att ha stegar. Du kan även hyra en byggnadsställning och/eller skylift för en trygg och effektiv tvättning på högre höjder.

Hemnet-7

Hemnet-8
En skylift gör att du kan nå alla olika slags vinklar och vrån.

Så gör du: Försök först och främst att tvätta med miljömärkt diskmedel eller såpa. Blanda 10-15 droppar med varmt vatten i hinkar och skrubba fasaden med rotborstar så att smutsen lossnar. Tvätta sedan av med en lätt fuktad trasa. Upprepa tills fasaden är helt ren och byt vatten ofta.

Hemnet-9
Alg- och mögeltvätt är ett alternativ.

Fungerar inte diskmedel/såpa så kan man övergå till utomhustvätt samt miljömärkt alg- och mögeltvätt. I sista hand så kan fasadtvätt användas.

Tips!

Använd helst inte högtryckstvätt, speciellt inte om ni tvättar ett gammalt hus, då det kan skada träet och färgen.

Om du har ett relativt nytt hus så kan en högtrycksspruta användas försiktigt om utomhustvätten ska tvättas bort. Tänk på att rikta strålen längs med fasaden och inte ha för högt tryck då fukten kan leta sig in bakom panelen. Själva alg- och mögelmedlet ska inte spolas bort. Följ alltid instruktionerna på förpackningen.

Hemnet-10
Använd diskhandskar när du tvättar och borstar fasaden.

Är huset målat med slamfärg som exempelvis Falu rödfärg så ska du torrborsta fasaden istället för att tvätta.

Om du kan så är det en bra idé att även tvätta staket, räcken och terasser när du ändå håller på att tvätta fasaden.

Text och foto: Madeleine Petersson, Social Stories