Så binder du din egen julkrans

Nu börjar julen närma sig med stora steg! Äntligen får man julpynta, baka pepparkakor och sätta upp julstjärnor i fönstren. Det är ju ändå förberedelserna som skapar själva julstämningen i hemmet.

Vissa saker tar mer tid att göra medan andra saker går lite snabbare, som till exempel att binda den här härliga julkransen! Kransen är lika fin ute som inne och håller sig ända till julafton eftersom den är gjord av eucalyptus som torkar fint och har blad som ser lite frostiga ut.

Här kommer en beskrivning hur du gör den absolut enklaste kransen, steg för steg.

Du behöver:

  • En bunt eucalyptus i snitt, gärna 4-5 stycken kvistar. Eucalyptus finns i de flesta välsorterade blomaffärer.
  • 1 kransring. Fråga din närmsta blomaffär om de säljer kransringar. Annars finns de till försäljning på internet.
  • Ståltråd.
  • Sax.
  • Avbitartång.
  • Hampasnöre eller något annat snöre som passar.

Gör såhär: Klipp av några kvistar av eucalyptusen om stammarna är grova. Använd gärna en bra sax eller en vass kniv. Om stammarna inte är så grova så kan du använda dig av hela grenar, så länge de är böjliga och lätta att handskas med.

Sedan tar du fram kransringen och börjar snurra kvistarna runt ringen. Se till så att det blir jämnt fördelat med blad överallt. Om du inte hade haft kransringen så hade resultatet inte sett så proffsigt ut och ringen hade inte varit så rund som den blir nu! Välj att antingen ha eucalyptus runt hela ringen eller bara halva. Det är supertrendigt att bara ha grönt runt halva och låta resten av ringen vara helt utan, men det kan vara lika fint att använda hela ringen.

Snurra även ståltråd runt kvistarna så att de sitter där de ska. Försök att dölja ståltråden under bladen så mycket som det bara går. Fortsätt att snurra runt och bind med ståltråden. Om du inte har ståltråd hemma så går det bra att använda sig av en mörkgrön sytråd att fästa grenarna med.

När du känner dig färdig så avslutar du själva bindandet med att knipsa av ståltråden med en avbitartång och vira den sista änden runt kransen så att den hamnar på baksidan och inte syns. Jämna till grenar och blad om det behövs, antingen för hand eller med en sax.

Klipp en lagom bit av hampasnöret och knyt en knut överst på kransen. Sedan knyter du ytterligare en knut högst upp på snöret så att du kan hänga den på en krok eller en spik. Du kan testa dig fram genom att hänga upp kransen där den ska vara och sedan anpassa längden på snöret.

Kransen är helt färdig! Givetvis så kan du addera granris, bär eller blommor om du önskar. Men ibland kan det vara vackert att hålla det enkelt och så kan du göra flera eucalyptuskransar om du vill. Om man har en spegeldörr så kan det vara fint att ha en krans på varje dörr. Du kan även låta kransen pryda din ytterdörr eller hänga upp den i ett fönster inomhus. Spraya gärna kransen då och då med lite vatten från en blomspruta om du vill, då håller sig bladen färska längre. Men det är inget måste eftersom eucalyptusen även är vacker när den torkar och kan då kan den hålla sig hur länge som helst.

 

Foto: Albin RylanderText och styling: Madeleine Petersson, Social Stories