”Tror vi kommer se färre överstajlade hem”

Att hitta hem är inte så enkelt som det ibland låter. Det är en sak att köpa en bostad, det är något helt annat att skapa ett hem.

– Jag tror att vi kommer att se färre överstajlade hem, säger Johanna Eklöf, inredningsstylist.

Varje år tar Svensk Fastighetsförmedling ett djupt andetag och dyker ner i svenskars vardag. Resultatet blir en rapport som ger en bild av hur vi ser på vårt sätt att leva – ur flera olika perspektiv.

Läs också: Så lyckas du med din homestyling 

Svenska hem har en tendens att förändras i takt med sin omvärld. För många kan det vara stressande att ha koll på de senaste trenderna, samtidigt som alla de vardagliga åtagandena ska lösas. Men mitt i denna stundtals kaosartade vardag kan hemmet bli en oas, där trygghet styr trenderna.

– Jag tror att vi kommer att se våra hem mer som en plats för lugn och harmoni, dit man drar sig undan för att känna trygghet, säger Hanna Nova Beatrice, chefredaktör inredningsmagasinen Residence och My Residence, i Trendrapporten 2018-2019 från Svensk Fastighetsförmedling.

Foto: Jonas Ingerstedt Stylist: Christina Breeze 

Vårt välbefinnande

Hanna Nova Beatrice pekar på att värden som yta och storlek blir mindre viktiga än tidigare. Istället kommer 2018 i framtiden ses som ett av de sista åren med konstant uppdaterad inredning och statusshoppande.

– Det har inte bara med hållbarhet att göra, det handlar även om vårt eget välbefinnande. Vi kommer också att se våra hem som en allt mer privat zon, där allting inte delas i sociala medier, säger hon.

Foto: Jonas Ingerstedt Stylist: Christina Breeze 

Inredningsstylisten Johanna Eklöf arbetar på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping. Hon är expert på hur en lägenhet ska stylas inför en visning, något som ger en bild om vilken sorts hem vi söker.

– Jag tror att vi kommer att se färre överstajlade hem. Vi arbetar allt mer med befintliga saker i bostaden och utgår alltid från vad i inredningen som ska vara kvar vid visningen. Många uppskattar att det är just ett hem som ska visas, säger hon.

Pengar före behov

Svensk Fastighetsförmedlings undersökning visar att svenskar generellt vill ha minst 30 till 40 kvadratmeter boende per person. Bland personer under 30 år kan hälften av dem tänka sig bo på 30 kvadratmeter eller mindre. Resultatet skvallrar om en förändring i svenskars syn på att köpa bostad.

– Vi har länge haft en trend där det handlat mer om att skaffa sig ett boende utifrån hur mycket man har råd att köpa snarare än vilket behov av yta man har. Nu ser jag att man blir mer intresserad av livskvalitet så att bo mindre skapar mer tid för livet än att bara ta hand om sina saker, säger Johanna Eklöf.

Vill du läsa hela Trendrapporten? Klicka här.

Foto: Jonas Ingerstedt Stylist: Christina Breeze 

Här finns svenskarnas drömboende, enligt Svensk Fastighetsförmedlings undersökning:

 1. På svenska landsbygden, 28 procent.
 2. I en mellanstor svensk stad, 21 procent.
 3. I skärgården, 14 procent.
 4. Vid Medelhavet/annat hav utomlands, 13 procent.
 5. I en svensk storstad, 12 procent.
 6. I storstad utomlands, 4 procent.
 7. I fjällen/alperna, 3 procent.
 8. Annat, 2 procent.
 9. Vet ej, 3 procent.

Så beskriver svenskar sitt drömhem:

 1. Villa med sjötomt, 45 procent.
 2. Lägenhet i modern stil, 14 procent.
 3. Röd stuga med vita knutar, 13 procent.
 4. Sekelskiftsvåning, 8 procent.
 5. Herrgård, 6 procent.
 6. Bondgård, 5 procent.
 7. Radhus, 4 procent.
 8. Husbåt, 1 procent.
 9. Kåta, 0 procent.
 10. Vet ej, 3 procent.