Designklassiker: Stringhyllan

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Stringhyllan som sägs vara den svenska möbel som sålt mest i Europa.

Foto: String

Historien om den populära Stringhyllan börjar med att Bonniers Folkbibliotek 1949 utlyser en tävling om en väggbokhylla som ska kunna härbärgera de billigare böcker som förlaget säljer i stora mängder.

Kriterierna är att hyllan ska vara billig och enkel att skicka och lätt att sätta upp. Arkitekt- och formgivarparet Nils och Kajsa Strinning vinner tävlingen med sin lätta hylla i plastöverdragen metalltråd och flyttbara hyllplan av trä.

Inspirerades av ett diskställ

Idén till hyllan fick Nils Strinning från ett diskställ han ritat under studietiden på KTH. Det unika med diskstället Elfa var att det var gjort av metalltråd med överdragen plast och just denna fiffighet kunde återanvändas till Stringhyllan i form av hyllstegar som fungerade som gavlar till de lösa flyttbara hyllplanen.

Bokhyllan presenterades så småningom på den internationella H55-utställningen och försäljningen tog fart. Under 1950- och 1960-talet var hyllan omåttligt populär och växte med bland annat både lådsektioner, vitrinskåp och tidningshylla. Därefter dog intresset för hyllan ut och produktionen lades ner. På 1990-talet blev Stringhyllan poppis igen och började tillverkas på nytt.