Designklassiker: Stringhyllan

Stringhyllan sägs vara den svenska möbel som sålt mest i Europa – men hur föddes idén kring den populära hyllan? Och hur har resan sett ut? Vi tar en närmare titt på den moderna designklassikern som varit banbrytande i inredningssammanhang.

Foto: String

Historien om den populära Stringhyllan började med att Bonniers Folkbibliotek 1949 initierade en tävling där de sökte en väggbokhylla som skulle vara monterings- och utbyggbar. Kriterierna var att hyllan skulle vara prisvärd, enkel att skicka och lika enkel att montera.

Inspirerades av ett diskställ

Arkitekt- och formgivarparet Nils och Kajsa Strinning vann tävlingen med sin lätta hylla som de valt att kalla String. Hyllan bestod av plastöverdragen metalltråd och flyttbara hyllplan av trä. Idén till hyllan fick Nils från ett diskställ som han ritat under sin tidigare studietid på KTH.

Det unika med diskstället, som han döpt till Elfa, var att det var gjort av metalltråd med överdragen plast. Denna fiffighet kunde återanvändas till Stringhyllan i form av hyllstegar som fungerade som gavlar till de lösa, flyttbara hyllplanen.

Intresset svalnade

Bokhyllan presenterades så småningom på den internationella H55-utställningen och då tog även försäljningen fart. Under 1950- och 1960-talet var hyllan omåttligt populär och växte med en golvstående modell med bland annat vitrinskåp, tidningshylla, sekretär, lådsektioner och chiffonjé.

Senare svalnade intresset för Stringhyllan, och Nils försökte under många år följa upp succén med någonting lika bra. Ingen av hans nya verk slog igenom. År 2005 uppsöktes Nils, då 87 år gammal, av entreprenörerna Peter Erlandsson och Pär Josefsson. De ville göra någonting åt hyllans trista öde, vilket ledde till att Nils snabbt ritade String Pocket – en behändig minihylla.

String Pocket fungerar snarare som ett väggsmycke än som ett system och blev Nils sista design innan han gick bort året därpå. String hade nu återfötts och flyttat tillbaka in i de svenska hemmen. Snart kom ett flertal varianter i olika träslag, kulörer och tillbehör – sagan om Stringhyllan lever vidare.