Den stora loppisguiden – allt du behöver veta

Sommaren är äntligen här och nu poppar loppisarna upp som svampar längs vägarna. Äntligen har vi lite mer tid att leta efter det unika och det udda. Att handla second hand är inte bara bra för miljön plånboken blir också glad.

Nu finns tillfälle att fynda möbler, porslin och kläder. Men vad ska man tänka på när man är ute och letar efter sitt nästa fynd? Och finns det vissa prylar som väcker mer ha-begär än andra?

Vi ger de bästa tipsen på vad man ska tänka på när man är ute och fyndar på loppisar, vad som är hett just nu samt tips på vad man ska tänka på om det är du som säljer på loppisen.

Teak. Teak är tidlöst, vare sig det kommer till möbler eller små prylar. Det mörka träslaget kommer alltid charma oss som gillar det ljuva 50 och 60-talet.

Porslin. Rörstrand, Gustavsberg och Gefle är kända märken som faller de flesta i smaken. Kanske samlar du på Gröna Anna, Berså eller något annat mönster?

Stolar. Stolar är poppis på loppis. Pinnstolar och caféstolar är något som går att hitta på loppis.

Lampor. Snygga lampor finns det alltid användning för. Kolla om elen funkar och om kontakten är jordad, annars måste du byta detta innan lampan används.P

Keramik. Figuriner, husgeråd och burkar av exempelvis Marianne Westman och Lisa Larsson.

Planscher. Skolplanscher har varit populära länge, men det är just de med blommor och frukt som går bäst.

Vintagekläder. Man kan hitta riktigt fina vintageplagg och accessoarer i bra skick när man är ute och rotar i lådorna. Ett tips är att leta efter sidenscarfar från Hermés eller från något annat flott modehus.

Skåp. Vitrinskåp, linneskåp eller sideboard. Det kommer alltid att finnas ett behov av förvaringsmöbler.

Serveringsvagn. En vagn på hjul kan vara praktisk som ett avlastningsbord eller som drinkvagn där du kan förvara dina finglas och karaffer.

Tips när du handlar på loppis

1. Var ute i god tid
Se till att vara på plats när loppisen öppnar, kanske till och med 10 minuter innan. De bästa sakerna går nästan alltid först.

2. Var trevlig
Säg hej till den som har loppisen, småprata och fråga om sakerna. Vänlighet ökar chansen att få ett bättre pris om du hittar något som du verkligen vill ha men som du anser är för dyrt.

3. Pruta snyggt
Fråga säljaren om han eller hon kan göra något åt priset i stället för att ge ett skambud.

4. Skriv listor
Ha alltid en lista över saker som du letar efter och ta med den när du är på loppisjakt så du kommer ihåg vad du söker när utbudet blir för stort. Plötsligt så står ditt stora fynd där när du minst anar det och då gäller det att vara förberedd.

5. Skaffa loppisvänner
Bli kompis med andra som delar ditt intresse. Då kan ni spana efter saker åt
varandra och kan dela med er av kunskap om gamla saker.