Stockholm-gas-renovera-koket

Hitta ditt nya kök i ditt gamla.

I Stockholm är det inte helt ovanligt att renovera bort fullt fungerande kök – och ersätta dem med nyproducerat. Det är synd, dels för att det är slöseri med resurser, men också för att du missar en möjlighet att göra ditt kök till någonting verkligt personligt med en alldeles egen prägel. För att visa det har vi tillsammans med stylisten Marie Olsson Nylander restaurerat bortslängda pärlor och skapat ett innovativt kök.

Dagens renoveringstrender handlar allt mer om att ge nytt liv till något som du redan har. Och med ganska små medel kan ditt hem genomgå en stor förvandling. Ditt kök, till exempel, kan bli till någonting helt nytt med gamla prylar du redan har eller hittar på auktioner, begagnatsajter, secondhandbutiker eller kanske någon vind. 

– Att återanvända, restaurera och ge nytt liv till saker vi redan har blir mer och mer självklart i den moderna bostaden. Det är ett hållbart sätt att skapa ett unikt och innovativt hem, där attiraljer både fyller sin funktion och är vackra att titta på, säger Marie Olsson Nylander, inredningsdesigner och stylist.

Om det dessutom visar sig att ditt kök har plomberade gasledningar bakom spisen, eller att det finns gasledning fram till huset, då sitter du på ännu mer hållbara möjligheter. Då är en återanslutning till gasnätet en ren framtidsinvestering.

Du kan se mer av köket och projektet här.

”Att återanvända, restaurera och ge nytt liv till saker vi redan har blir mer och mer självklart i den moderna bostaden.”
– Marie Olsson Nylander

Projekt Det återfunna köket:

För att visa att gamla kök är fulla av nya möjligheter, bestämde vi oss för att bygga Sveriges modernaste biogaskök – av övergivna köksdelar.

Tillsammans med Marie Olsson Nylander har vi restaurerat bortslängda pärlor och skapat ett innovativt kök som samtidigt visar på biogasens självklara plats i framtidens hem. Vi kallar projektet för Det återfunna köket. Där får en gammal restaurangspis ett nytt liv i ett privat kök där skåpluckorna förut inte alls varit skåpluckor. Bänkar och andra ytor har fräschats upp, en brinnande brasa ger en varm atmosfär och återanvända prylar från de mest skilda håll ger köket en alldeles egen själ.  


Maries bästa tips för att renovera mer hållbart:

1. Se möjligheterna innan du river ut, kastar eller slänger något.
Fråga dig själv: kan det gamla bli något nytt?

2. Riv inte ut ett gammalt trägolv bara för att det är slitet!
Byt ut enstaka brädor och slipa upp det. Tänk: behandla och bevara.

3. Kom ihåg att ”renovera hållbart” inte betyder ”renovera snabbt” – det kräver lite eftertanke, kreativitet och finess.

4. Hämta inspiration från auktioner, secondhandbutiker och begagnatsajter.

5. Alla kan inte göra allt: be om hjälp, tips och råd från andra.


Återkoppling: vrid på gasen igen.

Där en gasplombering gömmer sig, gömmer sig också stor potential. Återkoppla gasen och upplev direkt en modernare och mer hållbar livsstil. I köket, förstås, där lågan ger en extra dimension och skapar nya möjligheter i matlagningen – proffskockarna älskar sina gasspisar för den jämna konstanta värmen som kan regleras blixtsnabbt. Ledningsburen gas kan också förhöja känslan i hemmet genom den mjuka värmen från en braskamin eller infravärme på balkongen som gör utesäsongen längre. Och du kan känna dig trygg med att gasrådgivning finns med dig hela vägen, från installation till tänd låga.

Du kan se mer av köket och projektet här.

Tala om återanvändning: 100 % biogas.

På bara några år har möjligheterna att få biogas ökat radikalt i Stockholm. Vi satsar på biogasen så mycket vi kan och hoppas att så många som möjligt väljer den, eftersom det är en förnybar energikälla producerad av bland annat matavfall och annat biologiskt material. Ledningsgasen är en hållbar lösning och därmed modern igen.

Fakta: Biogas

Biogas ingår i jordens naturliga kretslopp och är en förnybar, icke-fossil energikälla. Gasen bildas när organiskt material bryts ner, såsom matavfall, slam från avloppsreningsverk, gödsel och jordbruksgrödor. Vid förbränning bidrar inte biogas till nettoutsläppet av koldioxid. Den rötrest som bildas används som gödningsmedel i jordbruk.

Vill du veta mer om ledningsgasens fördelar? Läs mer om den på stockholmgas.se.

Du kan också kontakta Stockholm Gas på 0771 – 41 01 11 eller via kundservice@stockholmgas.se


Detta är en annons från Stockholm Gas. Läs mer om dem här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *