Följ med på en smakresa i en värld av kaffe

Kaffe är en av världens mest älskade drycker. Men vilka bönor vi väljer, hur vi rostar och brygger dem och kanske framför allt – hur vi väljer att dricka vårt kaffe – skiljer sig åt länder emellan. Idag är det enklare än man tror att göra en smakresa i kaffets värld och prova mängder av internationella kaffespecialiteter.

Det kallas för kaffebältet, området runt ekvatorn där kaffe odlas, skördas och torkas. Just här – i länder som exempelvis Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien och Etiopien – finns den perfekta kombinationen av nederbörd, höjd över havet, jordmån och temperatur som krävs för att den känsliga kaffeplantan ska växa. Var och på vilken höjd kaffet odlats kan du känna på smaken, berättar Fredrik Gustafsson, kaffeexpert och grundare av kvalitetsrosteriet Koppar.

Läs mer om Siemens EQ.700 här.

– Precis som med vin kan man känna var ett riktigt bra kaffe kommer ifrån. I ett kaffe från Indonesien hittar du jordiga och örtiga toner, det brasilianska kaffet är mer nötigt, med en ton av choklad, medan ett kaffe från de afrikanska länderna är mer fruktigt i smaken. Det är också skillnad i smak beroende på vilken höjd kaffet växer och i vilken jord, säger Fredrik.

Men även hur vi väljer att dricka vårt kaffe, skiljer sig åt världen över. Trots att vi delar kärleken till den svarta, starka drycken är skillnaden mellan olika länders kaffekultur stor.

Italien är ett välkänt kaffeland med flest antal kaffebarer per invånare och välkända drycker som cappuccino och caffé macchiato. Men även i Österrike, Spanien, Portugal och USA är man stora kaffekonsumenter. Här finns spännande kaffedrycker som wiener melange, verlängerter, galao, garoto, café cortado och black eye. Kaffedrycker som dessa kan du prova i Siemens nya espressomaskin EQ.700, där du finner upp till 30 olika kaffedrycker att välja mellan.

– Ett land som ligger i framkant när det gäller riktigt bra kaffe är Australien och de driver många kaffetrender. Härifrån kommer en av mina favoriter, flat white, en dryck med lika delar espresso och mjölk. Har du ett riktigt bra, färskrostat kaffe vill du framhäva smaken och inte dölja den. I en flat white är balansen optimal tycker jag, berättar Fredrik.

Du behöver som sagt inte resa långt för att uppleva kaffe från olika kulturer. I Siemens nya helautomatiska espressomaskin EQ.700 finns upp till 30 spännande, internationella kaffespecialiteter att utforska hemma i ditt eget kök. Med en enkel touch på maskinens 5-tums-display väljer du kaffedryck och anpassar den sedan enkelt utifrån din personliga smak.

– Här finns en hel värld av kaffedrycker att upptäcka. Men den största styrkan tycker jag ändå ligger i maskinens förmåga att utvinna kaffebönans alla aromer. Välj ett färskrostat kaffe av en sort du tycker om och låt sedan Siemens espressomaskin göra resten. Samspelet mellan en keramisk kvarn och en riktigt bra bryggenhet ger dig espresso med bästa tänkbara balans. Oavsett vilken kaffespecialitet du uppskattar, berättar Fredrik.

– Dessutom är maskinen väldigt enkel att rengöra med automatiska rengöringsprogram och autoMilkClean, en ångpuff som blåser mjölksystemet rent. Hur bra din maskin än är, om den är för krånglig att göra rent så kommer du ändå inte att använda den. Här är Siemens oslagbara med sina smidiga rengöringsfunktioner, allt känns lätt.

Läs mer om autoMilkClean här.

Så gör ditt kaffedrickande till en större upplevelse. Ladda upp med nyfikenhet och skärpta sinnen och ge dig ut på en smakresa i världens alla hörn, hemma i ditt eget kök.

I Siemens nya helautomatiska espressomaskin EQ.700 finns upp till 30 spännande, internationella kaffespecialiteter att utforska hemma i ditt eget kök.