Skapa ditt eget hemmacafé

Cafékaffe är något vi förknippar med storslagna smaker, ett rikt utbud och en möjlighet att välja dryck som passar vår personliga smak. Det senaste året har kaffedrickandet i hemmet förändrats och många vill ha samma njutningsfulla kaffeupplevelse med cafékvalitet hemma vid köksbordet. Det här är fullt möjligt, om du väljer rätt espressomaskin.

Får det lov att vara en garoto, kaapi, flat white, verlängerter eller kanske en black eye? I Siemens nya helautomatiska espressomaskin EQ.700 finns all tänkbara kaffedrycker att njuta av. Möjligheten att välja mellan upp till 30 olika kaffespecialiteter från jordens alla hörn gör espressomaskinen till ditt eget hemmacafé – ett café där du i ett svep på touch-skärmen kan göra en resa och upptäcka världens kaffedrycker.

Läs mer om Siemens EQ700 här.

Hur och var kaffe odlas och dricks är betydelsefullt när det handlar om kaffeupplevelser, säger Fredrik Gustafsson, kaffeexpert och grundare av kvalitetsrosteriet Koppar.

– Kaffe har en mångfacetterad smakflora, mer komplex än vin, och var kaffebönorna kommer ifrån har stor betydelse för smaken. Hos oss på Koppar kan du välja färskrostade kaffebönor från många olika länder och här skiljer sig smakerna enormt. Att dessutom dricka ditt kaffe såsom det avnjuts på andra håll i världen kan också vara en del av upplevelsen. Kaffekulturen ser olika ut och för den som är intresserad finns massor att upptäcka, säger Fredrik.

Fredrik Gustafsson, kaffeexpert och grundare av kvalitetsrosteriet Koppar.

Utbudet möjliggör också en variation över dagen. Du kan välja en krämig café latte till frukost, en cortado till eftermiddagsfika och en välbalanserad espresso på maten. Genom att enkelt välja arominställning kan du dessutom anpassa ditt kaffe efter din egen smak – EQ.700 memorerar och justerar inställningarna baserat på hur du vill ha ditt kaffe.

Fredrik berättar att han imponeras av mängden kaffespecialiteter som finns i Siemens maskin, men menar att den största styrkan ändå ligger i de tekniska detaljerna, framförallt den keramiska kvarnen.

– Ett fantastiskt bra kaffe får du om du kombinerar färskrostade kaffebönor av hög kvalitet och teknik som förfinats för att frigöra bönans alla aromer. Siemens espressomaskiner har tysta keramiska kvarnar som inte alstrar värme vilket gör att aromutvecklingen inte startar innan kaffet börjat bryggas. Något som faktiskt gör skillnad för smaken på kaffet.

För den som går i tankarna att köpa en ny espressomaskin, så rekommenderar Fredrik att försäkra sig om att maskinen gör det enkelt att njuta av kaffet. En viktig del är rengöringen, där vill han gärna lyfta den automatiska mjölkrengöringsfunktionen, autoMilkClean, som är unik för Siemens espressomaskiner.

Läs mer om Siemens EQ700 här.

– Om du ska köpa en espressomaskin och vill göra mjölkbaserade drycker så se till att rengöringen fungerar smidigt, annars kommer du snabbt att tröttna. I Siemens maskiner rengörs mjölksystemet automatiskt med en ångpuff varje gång du tillreder en mjölkdryck, och du behöver därför inte riskera att mjölk ligger kvar i slangen och påverkar smaken.

För det är trots allt smak som allting handlar om – både när det gäller djup, variation och komplexitet. Så bjud dig själv och dina gäster på cafékaffe hemma och skäm bort era sinnen med en värld fylld av rika aromer.

I EQ-serien finns flera olika maskiner som passar olika behov.