Välkända bloggaren Trendenser inreder HemnetHemmet

Vi har låtit två av Sveriges mest namnkunniga bloggare, Frida ”Trendenser” Ramstedt och Johanna ”Tant Johanna” Bradford, ta sig an varsitt rum i HemnetHemmet och inreda det efter sin egen smak och stil. Här kan du läsa om hur Frida har tänkt när hon skapade sin moodboard.

Hej Frida Ramstedt, som driver bloggen trendenser.se, en av Sveriges äldsta och största inredningsbloggar!

Du har valt att inreda HemnetHemmets vardagsrum. Berätta varför du valde just vardagsrummet?
För mig är vardagsrummet en samlingspunkt i hemmet och ett rum där vi tillbringar mycket tid tillsammans, både när vi har gäster och när vi är själva hemma. HemnetHemmets vardagsrum är öppet, har högt i tak och stora, fina fönsterpartier ut mot naturen, så som jag gärna själv skulle bo. Därför har jag också valt att inreda rummet efter min egen smak och mina önskemål.

Berätta om den stil du inrett rummet i!
Det är en exklusiv stil utan att vara skrytsam. Möblerna och den övriga inredningen är mer sober och subtil än skrikig och uppmärksamhetskrävande. Jag vill att inredningen i mitt Hemnet-vardagsrum ska lämna plats åt det man ser utanför de stora fönstren, som grönskande träd, sprakande höstlöv eller ett vackert vinterlandskap, snarare än att ta fokus från det. Eldstaden har också varit en viktig del att få fram i inredningen.

Vad har du främst fokuserat på när du har inrett ditt rum?
Jag har fokuserat på att vara neutral och ljus i mina färgval eftersom jag personligen inte är så förtjust i alltför starka färger på basprodukter som mattor och möbler. Allt för stora partier av starka färger kan också ta fokus från det vi vill leda ögat till, som exempelvis naturens växlingar utanför de stora fönstren i HemnetHemmet.

Jag har dessutom lagt stor vikt vid att inreda hållbart, med möbler och material som är bra för miljön och som håller över tid. Det är en annan anledning till att jag har valt bort de mest färgstarka detaljerna och kulörerna, eftersom de ofta innehåller mer kemikalier. Jag har till exempel valt en tidlös soffa i linne från Ire, som känns modern men som håller länge. Likaså har jag valt möbler med hög hantverkshöjd som en vacker förvaringsmöbel i obehandlat trä från Norrgavel och en stilren vedkorg från Asplund att ställa vid den öppna spisen. När det kommer till belysning har jag bland annat valt lampor från Örsjö design. Det är viktigt att få in många olika ljuspunkter som samarbetar under hela dygnet.

De stora fönstren och eldstaden är två element i HemnetHemmet som ger vardagsrummet mycket av dess karaktär så jag har lagt vikt vid att lyfta fram dem. Bland annat genom att placera fåtöljer mitt emot soffan som man kan vrida beroende på hur man helst vill sitta för stunden. Jag har även försökt undvika alltför mycket utsmyckningar på väggarna, eftersom det skulle ta bort fokus från naturen utanför. Istället har jag valt att hänga en större tavla med en vit hare, målad av en av mina favoritkonstnärer Camilla Pyk, på väggen.

HemnetHemmet är ju ett nyproducerat hus. Hur skapar man känsla och karaktär i ett hus som är nyproducerat, enligt dig?
Det är självklart en större utmaning än i ett sekelskifteshus, eftersom ett nyproducerat hus inte är lika förlåtande och ”charmigt” i sin grund. Men visst går det. Genom att använda enkla knep kan man få en ombonad känsla och skapa värme även i ett nytt hus. Ett sätt är att inreda med saker som har olika strukturer och att använda både hårda och mjuka ytor, lager på lager av textil och även oregelbundna former för att bryta av allt det raka och kantiga i ett nyproducerat hus. Man behöver inte måla väggarna med färger, vitt går alldeles utmärkt att använda för att skapa en ombonad känsla. Tricket är att skapa skuggeffekter så att inte allt blir platt och att plocka in andra element som trä, läder och naturmaterial för att sudda ut gränserna mellan det hårda och strama.

Däremot tycker jag inte att man absolut måste ta in gamla möbler för att få karaktär i ett nytt hus. Snarare ska man följa husets karaktär och vara selektiv på vilka möbler man väljer. Precis som när du väljer kläder till dig själv och är noga med att de ska passa din storlek och kroppsform så är det viktigt att möblerna passar hustypen.

Vill du också vara med och inreda HemnetHemmet och få chansen att vinna ett presentkort från Svenssons i Lammhult värt 10 000 kronor?

Gör din egen tolkning

 

Text: Hemnet-redaktionen