Att köpa hus utomlands

Frigiliana_850px

Drömmer du om ett liv i solen? Foto: Creative Market

Barfotapromenad på stranden och långlunch i ljummen eftermiddagssol. Vi är många som längtar efter värme, dagsljus och en enklare livsstil – året om. Låga priser och låga räntor lockar också alltfler att förverkliga drömmen om ett eget hus utomlands. Så här går det till!

1. Definiera din dröm!

Välj rätt klimat
Vill du i första hand bara kunna njuta av värmen när det är kallt här hemma? Då måste du förstås utesluta vissa länder som har för kallt eller varmt klimat just när du vill vara där. Omvänt, om du vill kunna resa till ditt utlandsboende när som helst på året kanske vissa platser har ”fel” klimat under vissa delar av året – vilket så småningom kan begränsa både din längtan och möjlighet att vistas på platsen.

Ta hänsyn till dina intressen
Fundera på vad du vill kunna göra när du vistas i ditt utlandsboende. Älskar du att spela golf, vill du kunna jobba ifred – eller är du mer intresserad av teatrar och museum? Välj en ort som kan uppfylla dina drömmar om vad du vill ägna tid åt och kolla upp kulturutbud, friluftsliv, sportmöjligheter eller uteliv. Och ta hänsyn till vad alla familjemedlemmar lockas av!

2. Hitta rätt!

Sök på Hemnet
På Hemnet annonseras objekt från svenskregistrerade fastighetsmäklare. På Hemnet finns även objekt till salu i andra länder, till exempel i Spanien, Turkiet, Thailand och USA. Bostäder i andra länder kan förmedlas av lokala förmedlare, notarier, advokater och privata säljbolag som är verksamma både i Sverige och utomlands.

Hyr ett tillfälligt hus
Bästa sättet att lära känna en plats är förstås att provbo under ett par veckor. Du får en känsla för den lokala orten och vilka slags affärer, restauranger och utflyktsmål som platsen erbjuder. Prata med andra utlandssvenskar och ta lärdom av deras erfarenheter. Kanske handlar det om att ta reda på vilken stadsdel du vill bo i – eller vilken sida av en populär ö som känns bäst. Kanske är utelivet betydligt mer livat än vad du står ut med – eller tvärtom.

Gå på mässa
Några gånger under året arrangeras Köpa hus utomlands-mässor på olika orter i Sverige. Du kan då träffa företag och mäklare som visar tillgängliga objekt och berättar om hur det går till att köpa hus i respektive land. Prata gärna med flera mäklare på den ort du är intresserad av. Du blir erbjuden att åka på visningsresor och du kan också få svar på olika skatte- och försäkringsfrågor. Läs mer på Fastighetsmässan Köpa hus utomlands.

Åk på visningsresor
Om du är nyfiken på ett område – eller redan bestämt dig för en plats – kan du bland många svenskregistrerade mäklare bli erbjuden att få åka på visningsresor. Till ett ganska förmånligt pris får du då resa till den utvalda platsen, bo på ett hotell i närheten av de objekt du ska titta på och blir hjälpt av en visningsguide på plats. Du får också möjlighet att lära känna omgivningarna bättre. Du lär dig genom att titta, jämföra och ställa frågor om olika objekt och kan också enklare komma fram till vad det är du söker – och vad du inte söker.

3. Beräkna kostnader

Fundera på finansieringen
Tänker du delfinansiera ditt utlandsboende med hjälp av uthyrning, bör du fundera på hur attraktivt läget är för andra. Ställen som är lätta att ta sig till och som har kort transfer höjer förstås intresset för din bostad när du ska hyra ut – liksom restauranger och intressanta platser i närområdet. Mäklaren kan troligen ge en uppskattning av vad du kan ta betalt och förmedla kontakt med uthyrningsfirmor på plats.

Gör en budget
Gör en budget för ditt utlandsköp och räkna in både lån- och driftskostnader. Förutom själva köpeskillingen kan det bli kostnader för skatter, notarie- och registeravgifter och andra administrationskostnader. I vissa länder kan exempelvis moms eller en överföringsskatt tillkomma på fast egendom, vilket läggs på det angivna priset. Stäm sedan av budgeten med din bank.

Titta på bostadens skick
Köper du ett hus krävs förstås att du har en extra buffert för löpande underhåll. Granska kritiskt både takläggning, fönster, fasad, el- och avloppssystem. Titta lite extra på kök och badrum och var uppmärksam på fuktskador. Köper du en andelslösning ingår underhåll högst troligt i den löpande månadsavgiften – men kolla detta för säkerhets skull. Om du köper nyproducerat tänk på att kolla upp byggfirman och deras tidigare projekt.

Räkna på resorna
Glöm inte heller att beräkna hur mycket pengar du behöver avsätta för att regelbundet resa fram och tillbaka till ditt utlandsboende och att avsätta en slant för själva flytten. Kanske behöver du en bil på plats – eller fungerar det att ta sig runt med buss eller taxi?

Tänk på övriga kostnader
Att ha ett boende utomlands kan innebära nya slags kostnader du inte haft förut. Be om en ordentlig redovisning från mäklaren om vad som gäller för landets och ortens el- och vattenförbrukning och annat som till exempel sophämtning, Elräkningar för till exempel luftkonditionering kan bli högre än du tror och eventuell fastighets- och poolskötsel är exempel på andra kostnader som kan tillkomma.

 hus_850px

Oavsett om det är ett semesterboende du är ute efter eller ett mer permanent boende är det viktigt att du känner in landet du ska flytta till. Foto: Creative Market

4. Läs på!

Lusläs objektsbeskrivningen
På visningen får du en objektsbeskrivning av mäklaren med all information om fastigheten; hur huset är byggt, uppvärmningssystem, driftskostnader och vad som ingår. Se till att du förstår allt som står.

Ta hjälp för att förstå lagar och regler
Lagar och regler skiljer sig mycket åt mellan olika länder. Det är därför viktigt att du sätter dig in i vad som gäller i just det land där du tänkt köpa bostad. Att anlita en lokal advokat som kan de lagliga och skatterättsliga frågorna som uppstår vid ett köp kan vara att rekommendera. Här kan mäklaren ofta hjälpa till med en kontakt. Välj att ta hjälp av någon som verkligen kan den lokala marknaden. I de flesta länder måste ett köp av bostad gå via en notarie för att godkännas. Notarieprocessen är dels till för att skydda köparen och dels till för att köpprocessen ska gå rätt tillväga, med lagfart och registrering. I vissa länder rekommenderas en advokat för att upprätta köpehandlingar.

Se till att mäklaren har en tilläggsförsäkring
Att fastighetsmäklaren har en registrering och en ansvarsförsäkring är lagstadgat i Sverige, men svensk lag gäller inte för köp av bostad utomlands. Se därför till att den svenska mäklaren har en tilläggsförsäkring för utlandsförsäljningar. Saknar mäklaren denna får du som köpare inte det försäkringsskydd som behöriga mäklare har. Hemnet samarbetar med några förmedlare som inte är registrerade fastighetsmäklare i Sverige. Här är det viktigt att man kontrollerar att det finns en lokal förmedlare som är behörig att göra affärer och som har en ansvarsförsäkring.

Skaffa försäkring för hus eller lägenhet
Försäkringar för bostäder i olika länder ser mycket olika ut. Men äger du ett boende utomlands ska du i första hand skaffa en försäkring i samma land. Fastighetsmäklaren bör kunna ge information om försäkringar i samband med att du köper en bostad.

Köper du en andelslägenhet köper du egentligen nyttjanderätten under en särskild tidsperiod. Det handlar i praktiken inte om ett bostadsköp utan om en förhandsbokning och -betalning under samma veckor varje år. Du behöver inte någon försäkring för din andel. Däremot bör du se till att du har en bra försäkring för resorna och för vistelsen.

Lär känna landet
Lär känna landet. Du köper inte bara ett hus eller en lägenhet – du köper dig in i en kultur. Ju bättre du försöker lära känna orten och landet innan du köper ett eget hem desto bättre är förutsättningarna för att du ska trivas. Planerar du att bosätta dig permanent kan det också vara bra att kolla upp sjukvård- och skattesystem.

5. Skaffa lånelöfte

Många av våra banker är insatta i processen för att köpa hus utomlands – och flera av de större bankerna har kontor i utlandet. Kontakta bank eller bolåneinstitut tidigt i processen för ett lånelöfte, så du kan skrida till verket när det väl blir dags. Ett lånelöfte kostar inget och är inte bindande, men är tidsbegränsat.

Bostäder utomlands godkänns oftast inte som säkerhet för ett lån i en svensk bank. Du kan däremot använda en bostadsrätt eller fastighet i Sverige som säkerhet. Lån utomlands kan vara en komplicerad historia och kan innebära högre amorteringskrav eller kortare återbetalningstid än vad vi är vana vid i Sverige.

6. Budgivning

Budgivning/förhandling kan se annorlunda ut än i Sverige. I många länder är det vanligt att säljaren gör en affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset eller ett av säljaren accepterat bud under begärt pris.

Text: Hemnet-redaktionen
Källor: Konsumenternas.se


Sök på bostäder i utlandet på Hemnet, lika lätt som att söka i Sverige!