Hem ljuva hem – så skapar du ett personligt hem

Under december månad har vi en gästkrönikor på Hemnet: stylisten, inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister. Hennes första krönika handlar om personliga hem.

Om jag har en sådan där dålig dag när jag helst vill bädda ner mig i soffan och dra något gammalt över mig så brukar jag försöka hjälpa mig själv på traven genom att sätta på mig en extra fin klänning och fixa till håret. Inte för att jag tror att piffet ska trolla bort mina eventuella problem utan kanske mest bara för att det lurar mitt purkna tillstånd så att det svämmar över och förvandlas till något annat. Något enklare att leva med.

Precis så tycker jag också att det är med ett hem. Man kan ju se på ett hem ur flera olika perspektiv. Det är ett tak att ha över huvudet när det regnar och någonstans dit brevbäraren hittar för att ge en räkningar och annat kul. Men ett hem är förhoppningsvis också en plats där man kan slappna av, känna sig trygg, där man kan få vila lite från omvärldens krav och bara vara.

Ett hem kan ju också vara ett ställe där man utvecklar idéer och där det finns utrymme till det som man gillar att göra – som en hobby. Laga mat, spela, snickra, spela musik, läsa böcker eller vad det nu må vara. Och för att återgå till finklänningen i början av texten så tänker jag att om man ger sitt hem en extra behaglig skrud, tar hand om det, vårdar det och hjälper till så att vardagen flyter på extra fint i det, då hjälper hemmet oss på vägen – så att vi får den där oasen mitt i världens kaos.

Perfekt hem = perfekt liv?

Samtidigt är det ju spännande nu när vi lever i en tid där hemmet ska spegla hela ens goda smak och personlighet. När hemmet är gjort för att visas upp snarare än att kanske leva och utvecklas i det. Att bo rätt ger status, att köpa & sälja kan ge en förmögenhet och att ha ett perfekt hem någonstans är ett kvitto på ett perfekt liv – att allt står rätt till. Eller?

Det här är något som jag kämpar med varje dag som inredare. Att hitta balansen. Att hjälpa folk att få till ett välfungerande, mysigt och härligt hem och inte låta det gå över till att skapa perfekta museum. Men det blir svårare och svårare. Med Instagram, bloggar och över 150 tidningar om inredning i vårt lilla avlånga land så blir vi matade med bild efter bild på avskalade & nästintill felfria hem. För det blir fint med enkelhet och perfektion på bild. Man förstår direkt vad det är man tittar på. Men samtidigt så förflyttas hela tiden gränsen. För vi vänjer oss vid det vi ser och till slut så blir vi mer och mer missnöjda med det vi har framför oss. Det är väl bara att se på vad all reklam har gjort med synen på våra kroppar? Nu börjar vi komma dit även med våra hem och det tycker jag är synd. De bästa hemmen är ju de som får levas i och där alla får plats. De hemmen som verkligen speglar dem som bor där med både brister och tillgångar. Det är ju blandningen som gör allt. När det fula och skavda också blir vackert.

Jag älskar ju att inreda. Använda färger, hitta på smarta lösningar och göra så att det känns härligt att komma hem. Men det är ju trots allt bara prylar. Inget att få ångest över eller slå en knut på sig själv för. Som med det mesta i livet så handlar det väl om att få till en lagom dos. Man skulle kunna tänka sig tallriksmodellen i inredningsform. Mitt tips är helt enkelt att ha kul hemma. Testa lite. Kanske tänka lite mer som för 20 år sedan – när det var ok att hänga upp en tavla lite snett för att flytta på den igen en vecka senare med spikhålet fullt synlig och sätta upp en rolig tapet bara för att den gjorde en glad. Det måste bli dags för att bygga ett hem inifrån ut igen, istället för att vi hela tiden försöker leva upp till den ytan som vi skapat runt omkring oss!

5 tips för ett personligare hem:

  • Köp bara saker du verkligen älskar. Köp inte något bara för att du behöver det just nu eller den där verkar bra. Omge dig med grejer som du bara gillar – det kommer hålla längre och kännas bättre.
  • Även tvärt om – behåll bara saker som du verkligen gillar. Vi samlar på oss så oerhört mycket. Bara genom att rensa ut så kan du få till ett helt nytt hem. Och jag menar inte att man ska köpa och slänga. Sälj eller ge bort saker du inte längre vill ha – på loppis eller nätet.
  • Trender är kul och intressant eftersom det visar på strömningar i världen. Men för ett hem ska fungera längre så plocka ut godbitar ur trenderna men inred efter vad ditt hjärta klapprar lite extra för. Jag lovar att det blir bra!
  • Låt inredning ta lite tid. Även om vi bor varje dag så är alla inte proffs på att inreda. Precis som att alla inte är superkockar även om vi äter varje dag. Samla inspiration, gör moodboards, samla recept – se hur andra kombinerar och försök förstå hur det kan funka hemma hos dig.
  • Det sitter i blandningen. Mycket i livet handlar ju om balans. Så även i ett hem. Nytt och gammalt. Mjukt och hårt. Lackat & patinerat. Ljust och mörkt. Mångfald är nyckeln till en härlig & dynamisk helhet.

Mer från Isabelle?

I slutet av förra året så flyttade jag. Bilderna i krönikan är från min lägenhetsförsäljning. Läs historien om mitt hem här. Och Hemnet intervjuade mig när jag flyttat in – det kan ni läsa om här. Där hittar du också filmserien jag gjorde när jag renoverade nya lyan.

Bilder i detta inlägg Fotograf Lägenheten: Martin Wichardt Stylist: Maria Kangärde /Fantastic Frank Foto på Isabelle i miljö: Martin Stenmark

Mer av Isabelle

Vill du läsa mina andra krönikor här på Hemnet? 2. Quick fix – smarta lösningar för att förändra snabbt hemma 3. Att göra det bästa av det man har! 4. Låt barnen bestämma!5. Färgglada hem igen – åh så härligt!