Framtidens hem och boende

Väggar som går att flytta efter behov, hus utskrivna i 3D eller ny lägenhet i ny stadsdel varje månad. Vad har framtiden egentligen bäddat för oss? Det är ju oerhört kul att drömma sig framåt i tiden så jag tänker göra ett försök.

Isabelle_framtid1
Man måste ju kalla Tree Hotel i Harads utanför Boden för ett slags framtidens hem ändå. Kub-rummet i spegel är ritade av Tham & Videgård

För 10-15 år sedan blev köket vår nya statussymbol, samtidigt som vi blev mer sociala i hemmet. Att alla lagade mat i familjen blev mer accepterat och samtidigt verklighet. Hemmafrun skulle inte längre gömmas bort i ett avskilt rum utan tack och lov fick hon nu börja umgås med alla andra. Hurra! Och denna köksrevolution förde alltså så småningom med sig den öppna planlösningen. Och den är nog här för att stanna för vi gillar att umgås. Lagar mat gör vi i genomsnitt runt 31-60 minuter per dag i Sverige.

Tittar man också på familjer som väljer att bo kvar i större städer i takt med att familjen växer, istället för att flytta ut till hus, så blir den öppna planlösningen ett sätt att kunna bo mer kostnadseffektivt eftersom man på det sättet kan lyckas spara ett rum när kök och vardagsrum byggs ihop. Förena nytta och nöje i compact living!

Isabelle_framtid2
Köket Jansson av Gotländska Leva Husfabrik består inte bara av nytänkande material utan är både kompakt och snyggt.

I stora städer som Hong Kong och New York försvinner köken i vissa fall helt och ersätts av en liten kokvrå. Bopriserna är skyhöga, arbetsdagarna långa och hämtmaten billig vilket innebär att köken inte längre behövs. För vem vill laga egen mat när du kan få hela världens mat hemkörd på en kvart?

Isabelle_framtid3
En bubbla att stoppa i vardagsrummet kanske? Micasa Lab levererar en bubbla – Cocoon Lab – att ställa inne eller ute om du vill.

Det är ju också spännande vad ny teknik gör med våra vanor. Tv:n är ju inte riktigt hemmets mittpunkt längre utan alla sitter i sina egna bubblor med sina egna skärmar. Vi vill umgås men samtidigt titta/läsa/konsumera egna grejer och hur kommer vi då att inreda för att göra det möjligt? Jag tror att tv:n kommer att flytta in i sovrummet eller i ett mindre rum. Samtidigt behöver vi skapa just rum i rummen för att ge oss alla en plats för våra egna världar, små krypin för att kunna dra oss tillbaka och få lite lugn och ro från omvärldens kaos och allt socialiserande.

Isabelle_framtid4
Om man bara vill skapa sig en egen bubbla var man än är så kan ni testa sovkudden som ger er lugn och ro var ni än är – Strutskudden, finns i olika storlekar.

Urbanisering och nya familjekonstellationer skapar även det andra sorts behov. Man kan ju fråga sig om en familj som kan vara två personer ena veckan och åtta veckan därpå i ett varannanvecka-boende verkligen behöver egna rum till alla. Kanske är det bättre att titta på en större yta där man kan förändra rum utefter behov med flyttbara väggar. Ikea har bland andra gjort sådana testlägenheter för familjer i Malmö med både flyttbara väggar och eluttag.

Gary Chang bor i en liten studio i Hong Kong med en massa smarta lösningar lösningar. Han kan få ut 24 rum i rummet!

Det är såklart också intressant att fundera över vad som kommer att hända med 3D-skrivarens framfart. När vi alla har en egen 3D-skrivare hemma kanske vi inte behöver gå till affären längre – vi skriver ut våra nya möbler istället! Jag tänker att vi kanske behöver fler hyllor för att få plats med alla utskrivna alster. Samtidigt kommer det säkert att bli en motreaktion och man kommer vilja ha gediget gjorda saker igen som inte går att massproducera. Trender föder helt enkelt mottrender.

Men 3D-skrivaren är också intressant ur ett byggtekniskt perspektiv. Just nu skriver man ut hela hus i Kina. De klarar av att göra 12 stycken på 24 timmar. De är inte så fina men ändå – väldigt intressanta! Nu är ju tekniken ännu i sin linda men om den får utvecklas lite, vad händer då? Jag hoppas ju på stuckaturer på hus och nya Barbapapa-likande idéer som äntligen blir möjliga att göra eftersom det går både snabbt och kommer bli mer kostnadseffektivt att skriva ut dem än att göra dem för hand.

Hur tror du framtidens hem kommer att se ut?

Isabelle_framtid6_bred
3D-utskrivet hus i Kina.
Isabelle_framtid7
The Micro-M3d är en 3D-skrivare som är oerhört användarvänlig och kostar runt 2000 kronor.
Isabelle_framtid8
Isabelle_framtid9
Framtidens utskrivna hus? Här görs tester med innerväggar av ett slags saltmaterial där det går att skapa oerhört balla former. Läs mer om projektet här och hos Emerging Objects.